Multumesc mult pentru raspuns si sugestii.
Am primit "somatie " prin mail- fara sa fie semnata.
La preluare apartament s-au scris numai valorile de pe contoare de apa rece/apa calda si unele dintre obiectele mobile, aflate in apartament si care au fost ulterior ridicate de proprietar, toate scrise pe vero la contract de inchiriere.
Despre faptul ca sunt probleme cu usa de la intrare , verbal, mi s-a sugerat sa schimb butucurile/broastele care se inchideau greoi si nu aveau toate suruburile si consider ca era in sarcina proprietarului sa dea o locatie cu toate facilitatile in prefecta stare.
Oricum, in cazul in care nu vom rezolva diferendul pe cale amiabila si mi se vor solicita diverse asa numite "daune" , voi incheia un PV la predare apartament in care voi mentiona pdv al meu si in caz fortuit voi intra in instanta, binenteles.
Sa aveti sarbatori fericite!
Buna seara,
Am o problema cu proprietarul dela care am inchiriat un apartament nemobilat. Inchirierea s-a facut prin intermediul unei agentii imobiliare, pentru o perioada de un an. La inchiriere s-a perceput chiria pentru luna imediat urmatoare si o suma egala cu chiria pentru o luna in avans, ca garantie ca nu se va incheia, unilateral, din partea chiriasului, contractul. Conform Legii locuintei, orice modificare in structura apartamentului se face cu aprobarea proprietarului si orice reparatie se face pe cheltuiala acestuia din urma.
La cca, o luna dela inchiriere am avut o avarie in baie, s-a fisurat un racord intre teava de admisie apa calda in apartament si apometru care a condus la inundatie. Am inchis apa si am instiintat proprietarul prin mail, la care acesta nu a raspuns. Dupa 2 zile am reparat pe cheltuiala mea avaria, am facut poze dupa avarie si dupa reparatie, pe care le-am transmis de asemenea prin e- mail.
La informarile mele proprietarul nu a rectionat in nici un fel.
La inchiriere proprietarul mi-a recomandat sa schimb broasca usii metalice, cea care actiona clanta acesteia. Am incercat sa schimb butucul, dar nu am gasit butucuri compatibile, am incercat sa schimb broasca cu totul, chiar am cumparat o broasca noua, dar nici aceasta nu s-a potrivit in locasul usii.
Vinerea trecuta, deci inainte de weekend, broasca s-a blocat si am ramas inchisa in apartament. Am chemat 3 mesteri, intre ora 8,30 si 10.30, care au incercat deblocarea si care au propus ca varianta viabila schimbarea usii.Am sunat proprietarul incepand cu ora 9,30 ( a raspuns casuta vocala), am trimis e-mail-ri si sms-uri in care i-am spus de ce il caut, si solicitam aprobarea deblocarii situatiei prin schimbarea usii. In jurul orei 12,00 proprietarul m-a sunat, mi-a vorbit extrem de urat si mi-a spus ca nu este de acord cu propunerea mea si, ca nu este obligat sa ma sune, sa-mi raspunda la mesaje, ca nu sta cu telefonul in mana.
Totusi, pe cheltuiala mea am schimbat usa, era interesul meu sa nu raman blocata in apartament 3 zile, i-am spus ca fac acest lucru pe cheltuiala mea si am scos usa, asa blocata cum era, fara sa o deteriorez. Dupa montarea noii usi am refacut peretele din jurul acesteia in situatia aflata initial.
Duminica proprietarul a venit, proliferand aceleasi injurii,ca imi va cere daune, desi usa veche nu este deteriorata, A venit impreuna cu sotia, si a vazut ca usa veche este OK, ca totul este in perfecta stare si m-a amenintat ca imi va trimite o somatie sa parasesc imediat apartamentul. Mentionez ca am platita chiria pentru inca o luna ( este acea suma platita in avans ca si garantie ca nu voi parasi apartamentul inainte de expirarea contractului)
Aceasta plata in avans era numai pentru siguranta proprietarului si , in cazul in care el este acela care iese din contract, acest avans consider ca este plata pentru o luna de chirie.
In contractul cadru incheiat intre parti, pus la dispozitie de firma de imobiliare, nu exista nici o clauza legata de iesirea din contract intr-o anumita perioada, indiferent cine face demersul.
Mentionez ca, desi in anuntul facut pe internet era mentionat ca contractul se va inregistra la AF, nu am primit nici o informatie ca s-a facut acest lucru ( neinregistarea este contraventie, mai nou)
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- ramane valabila inchirierea din partea mea, inclusiv cu acea luna pentru care am platit garantie la inchiriere, deoarece nu eu am iesit din contract inainte de termen si atunci sa parasesc locatia, indiferent de somatie?
- este normala atitudinea proprietarului, ambele probleme aratate mai sus au fost de forta majora- din punctul meu de vedere, o totala lipsa de consideratie fata de chirias, care cauta sa mentina in buna stare apartamentul inchiriat, si necomunicarea reciproca in aceste cazuri fortuite?
- voi ramane cu cheltuiala facuta pentru usa in sarcina mea ( si a fost, per total de 900 lei- usa, materiale si manopera,iar eu sunt pensionara si suma este aproape de pensia pe o luna)
Multumesc anticipat pentru raspuns