De asta mă gândeam că ei au intrat în calitate de coproprietari pe fond,iar în urma unui contract translativ direct in apel își pierd calitatea de coproprietari,depășind limitele apelului devolutiv
În jurisprudența și comentarea codului civil procedural,se afirmă că schimbarea calității este de două feluri: procesuală și de drept substanțial
Citez dintr-o speță: "Dacă acţiunea în revendicare a unui imobil a fost intentată de reclamant în calitate de moştenitor şi pe baza unei dispoziţii testamentare, nu se poate cere în apel parte din acelaşi imobil în calitate de cumpărător şi pe baza unui act de vânzare asupra căruia n-a fost angajată prima instanţă, nici părţile n-au pus concluzii, nici instanţa n-a judecat acţiunea"
Intr-un proces cu mai mulți coproprietari(ieșire indiviziune),aflat în faza apelului,anumite părți(nu toate) încheie la unul din termene un Contract de Tranzacție cu efecte translative,prin care își cedează dreptul de posesie asupra părții comune ( drept ,în baza căruia fuseseră chemați la proces în calitate de coproprietari)unuia dintre coproprietari.
Cei care renunță la dreptul lor de posesie sunt Pârâți.
Cel care intra in posesia dreptului este reclamantul.
Unul dintre pârâți nu participă la Tranzacție.
1). Nu este vorba aici de schimbarea calității în apel? În sensul că,unele părți își pierd calitatea de coproprietar.iar unul devine proprietar și pe cotele lor?
2) Sau este vorba de transmiterea calității procesuale? Caz în care o parte reclamanta ar prelua capacitatea procesuală a pârâților? Este posibila o asemenea transmitere de la pârât la reclamant?
Nu ar duce automat la schimbarea calității procesuale in apel?
3) Daca nu este niciuna dintre variantele de mai sus,ce este?
Sper că mă veți putea ajuta sa mă lămuresc ! Mulțumesc!