avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Activitate musceleanu

Activitate musceleanu

Din nou vă mulțumesc. Dar prin ”fundamentare juridică” eu vă solicitam informații despre actele normative care ar fi încălcate dacă se dă curs proiectului. Cu excepția Legii monumentelor istorice pe care o cunosc. De pildă, primăria nu trebuia să facă o consultare publică înainte de a fi de acord să ofere pentru acest proiect 4.7 hectare de parc aparținând domeniului public? Ce legi referitoare la protecția mediului ar fi încălcate? Alte acte normative?
Mulțumesc, Aș vrea să știu, legal, dacă nu sunt cetățean al orașului Câmpulung, am dreptul să depun o petiție la Primăria Câmpulung pe tema menționată?
Bună ziua și La Mulți Ani.
Sunt conferențiar universitar și mai toată activitatea de cercetare științifică mi-am dedicat-o cercetării patrimoniului istoric al orașului Câmpulung Muscel, un oraș care mai păstrează încă atmosfera unui vechi oraș istoric românesc, cu împrejurimi de o frumusețe deosebită, foarte ofertante pentru perspectiva unei valorificări turistice și culturale deosebite.
Întreg patrimoniul construit și cel natural sunt în mare pericol din cauza neglijenței și chiar relei voințe a autorităților, cu încălcarea gravă a legilor statului.
Acum este în curs proiectul de amenajare a unui parc de tip ”Aventura parc” în centrul istoric al orașului, pe un teren care aparține domeniului public - primăria Câmpulung l-a achiziționat de la proprietari în anul 1929. Este vorba de terenul Parcului Ștefănescu, care face parte integrantă din Situl urban "Orașul istoric Câmpulung" înscris pe Lista monumentelor istorice din România la poziția 320 cod AG-II-s-A-13545, deci, prin clasificare, monument de categoria A, de importanță națională.
Intenția mea este să redactez un memoriu, o petiție, pentru a opri realizarea acestui parc deoarece:
• Fiind sit istoric nu se poate interveni cu nimic asupra lui decât cu aprobarea Comisiei Naționale a Monumentelor. Deja sunt proprietăți private pe suprafața parcului atribuite de primărie, fără să se cunoască legalitatea acestor atribuiri.
• Contravine dreptului orășenilor de a avea liniște și de a beneficia de aerul curat al pădurii aflate aici, la 10-15 minute distanță de centrul orașului, de artera principală a orașului, drum național ce leagă Bucureștii de Pitești și Brașov, drum foarte circulat care induce poluare majoră. Proiectul presupune tăieri de copaci din această pădure, suplimentare față de tăierile care deja s-au făcut inclusiv în perimetrul parcului pentru a se construi, abuziv, reședințe particulare. Nu este încălcată legislația privitoare la protecția mediului? Desigur trebuie să existe și alte legi care asigură protecția locuitorilor, mai ales a locuitorilor din zona centrală, care ar fi confruntați cu zgomot, agitație.... Care ar fi aceste legi?
• În anul 1929 Câmpulungul a fost declarat stațiune balneo-climaterică, tocmai datorită aerului curat asigurat de spațiile verzi. Nu știu dacă acest statut mai este valabil (?), dar el a adus și ar mai putea aduce multă prosperitate în Câmpulung.
• Contravine spiritului Convenției europene a peisajului, din anul 2000, la care a aderat și România.
• Primăria a încheiat un parteneriat în vederea realizării acestui proiect fără consultare publică, în mod arbitrar.
Întrebarea mea ar fi: puteți să mă ajutați cu o fundamentare juridică a acestei petiții? Nu am posibilități pentru a angaja un avocat și mă hazarda să dau în judecată Primăria Câmpulung sau societatea particulară care a inițiat proiectul. Dar se vor găsi câmpulungeni care să susțină financiar o consultanță juridică pentru întocmitrea unei petiții sau unui memoriu fundamentat juridic.
Vă mulțumesc pentru atenție și vă mulțumesc anticipat pentru răspuns