Recent am cumparat un apartament in zona Dr Taberei – Bucuresti, et 3/3, bloc vechi, fara subsol sau demisol.
Odata ce m-am apucat de renovari, am constatat un viciu ascuns.
La baie, apa venea trasa printr-o teava pexal prin casa, de la bucatarie.
Deoarece atunci cand ambele chiuvete erau lasate sa curga, debitul scadea foarte mult, am anulat teava de legatura si am spart toata baia pentru a o pregati de renovare si a trage apa din coloana de apa din baie, comuna a blocului.
Din pacate aici, presiunea este foarte mica, iar debitul si el este mic.
Vis-avis de mine, locuieste un vecin care si-a tras o conducta de apa separata, prin scara blocului, intepandu-se la parter, prin bucataria vecinului, pe unde intra conducta de apa in bloc.
Am discutat cu el, m-a sfatuit sa fac la fel, spunandu-mi ca a avut aceeasi problema cu debitul apei la baie, dupa ce s-a mutat in bloc.
Am chemat niste instalatori, s-au apucat sa gaureasca plafoanele si sa traga teava din apartament pana la parter, insa vecinul prin dreptul usii (pe scara blocului) caruia trece coloana de apa de pe partea mea, refuza sa ma lase sa ma racordez la teava pe motiv ca atata timp cat s-au efectuat lucrari la mine in apartament, zgomotul l-a deranjat in timpul orelor de odihna.
Mi-a spus ca atat el cat si persoana de la et 1 si-au schimbat teava de apa in urma cu 3 ani, cand fostul proprietar de la ap pe care l-am cumparat si vecinul de la etajul 2, au refuzat sa plateasca pentru schimbarea coloanei.
Mi-a sugerat sa vorbesc cu vecinul de sub mine si sa fac o reparatie intre etaje pe cheltuiala mea.
Am discutat cu acesta, nu este de acord si nici vecina de la etajul 1 care are deja teava schimbata, nu ar fi de acord sa ma lase sa umblu la dansa pentru a continua pana la etajul meu lucrarea inceputa acum 3 ani.
Solutia cea mai ieftina si mai practica ar fi sa ma racordez prin casa scarii, insa neavand acordul vecinului de la parter de a ma intepa pe scara blocului, in dreptul usii lui, nu stiu cum sa procedez legal.
As mai spune ca situatia o consider destul de urgenta, avand in vedere ca baia nu se poate folosi – dusul ar dura prea mult, la fel reumplerea vasului wc-ului, precum si punerea in functiune a masinii de spalat.
Multumesc anticipat.
Din ce am mai gasit relevant pe forum sau pe internet, insa nu stiu cum sa aplic:
"HG nr 1588/2007 Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul – partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Atenţie la modificări şi amenajări
Dacă se sparge o conductă de apă rece sau caldă, comună blocului, şi pentru reparaţia acesteia este necesară spargerea unui perete la tine în casă, ca proprietar ai obligaţia de a primi în locuinţă persoanele abilitate care să constate daunele şi care să repare defecţiunea.
Cheltuielile sunt suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună fiecăruia.
Dacă ai făcut amenajări în locuinţă dar echipa de muncitori a provocat daune apartamentului de lângă tine (fisuri în pereţi, tencuială căzută etc.) va trebui să achiţi daunele vecinului tău.
Daca defectiunea este pe portiunea verticala, inseamna ca este pe partea comuna, costurile (inclusiv reparatea peretelui) vor fi repartizate tuturor proprietarilor de pe tronsonul respectiv.
Daca defectiunea este pe portiunea orizontala, dupa robinetul de separare, atunci cheltuielile vor fi suportate de proprietarul apartamentului unde este defectiunea."