Buna ziua,
As dori sa clarific aspectul legat de plaza zilelor de sarbatoare legala in mediul privat.
Am un contract de munca pe durata nederminata, cu norma intreaga: 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana, Luni - Vineri 10:00 - 18:00.
In luna Aprilie 2018 vom avea 2 zile de sarbatoare legala, care pica in timpul saptamanii lucratoare (Vineri, 6 Aprilie si Luni, 9 Aprilie). Salariul pentru luna Aprilie va fi platit cu 2 zile mai putin? Sau se plateste salariul intreg negociat, dar in pontaj se considera 2 zile nelucratoare in plus?
Ex:
- Februarie 2018, 20 zile lucratoare, 160 ore - 4000 ron salariu
- Martie, 2018, 22 zile lucratoare, 176 ore - 4000 ron salariu
- Aprilie, 2018, 19 zile lucratoare ( 6 si 9 Aprilie zile de sarbatoare legala), 152 ore - salariul pentru aceasta perioada va fi 3619 ron? =4000-(4000/21*2)?
Contractul individual de munca face referire la codul muncii la articolul privind dreptul la odihna.
Multumesc pentru raspuns
Buna ziua,
As dori sa va cer parerea legata de problema pe care o avem cu zgomotul produs de o sala de sport aflata la demisolul blocului.
Imobilul se afla intr-o zona de case, destul de linistita. La demisol, proprietarul a inchiriat spatiul unei firme care are ore de sport/dans cu copii. Mentionez faptul ca nu s-a cerut acordul niciunui vecin.
Din luna Octombrie, de cand acestia si-au inceput activitatea, avem probleme constant legate de zgomotul provocat de ei. Au ore in fiecare zi, in intervalul 17:00 - 21:00, si 10:00-15:00 in weekend.
Eu, de la etajul 1, am senzatia ca locuiesc deasupra unei discoteci - se aude muzica, vibratia de la bass, vocea instructorului, urletele participantilor - nivelul de zgomot este atat de puternic incat trebuie sa maresc volumul la televizor pentru ca nu se aude.
In luna Noiembrie am avut o sedinta a asociatiei unde i-am invitat si pe cei de la sala si pe proprietar pentru a le semnala problema. Concluzia nu a fost una clara - ne-au recomandat sa ii anuntam cand galagia este prea mare - ceea ce am si facut insa nu s-a observat nicio imbunatatire. Astfel, am sesizat politia de cateva ori, atat eu cat si alti vecini, si am depus o reclamatie la sectia de politie.
Intre timp, proprietarul a incercat sa izoleze fonic, insa de cand a anuntat ca s-au terminat lucrarile, zgomotul este si mai puternic.
Am primit de la Politie un document aferent plangerii noastre prin care ni se comunica faptul ca administratorul a fost audiat si ca a depus copii ale documentelor necesare desfasurarii activitatii conform normelor legale si ca are avizele necesare in acest sens.
O copie a reclamatie a fost inaintata Directiei de Protectie a Mediului si rezultatul ni se va comunica in scris.
Persoana de contact de la Politie ne-a spus ca putem sa sunam in continuare la sectie daca suntem deranjati. Problema este ca activitatea lor nu se desfasoara in afara orelor de liniste - noi am sunat la Politie deja de cateva ori insa cei de la sala nu au fost sanctionati niciodata.
Daca cei de la Protectia Mediului nu raspund favorabil reclamatiei noastre, ce putem face? O luam de la capat cu petitia la primarie si asteptam iar un raspuns care poate nu este pozitiv?
In momentul de fata, viata cotidiana este complet data peste cap iar nivelul de stres provocat de ei este de neacceptat. Ma gandesc cu groaza ca atunci cand ajung acasa trebuie sa suport o harmalaie de nedescris; nu reusesc sa ma odihnesc cum trebuie - motiv pentru care rezultatul unor analize de sanatate nu a fost tocmai in regula.
Multumesc pentru raspuns.