- În 1993 dna Badea (divorțată, având o fiica care locuiește împreună cu ea) vinde pe baza unei chitanțe de mana boxa avand suprafata de 10 mp de la subsolul blocului (aferenta apartamentului în care locuieste) lui Izmail (locatar al aceluiasi bloc) contra sumei de 3540 lei dar primește numai 1040 lei, restul rămânând de achitat. Nu exista niciun document care sa arate dacă s-a mai achitat diferența de 2500 lei (astăzi atât dna Badea, cât și fiica ei, sunt decedate).
- În 2002, Seher (având același domiciliu cu Izmail) vinde boxa pe baza unei chitanțe de mana lui Mircea contra sumei de 1.000.000 lei, suma achitata integral. (Nu cunosc eventualul grad de rudenie al lui Izmail cu Seher). De atunci, Mircea folosește boxa.
- în 2005 dna Badea a decedat, în apartament rămânând fiica ei, Mara.
- în februarie 2016, Mara a făcut succesiunea după mama ei devenind proprietar pe apartament și pe boxa. Nu s-a făcut cadastru și intabulare pe niciuna dintre ele.
- în decembrie 2017 Mara a decedat.
- acum facem succesiunea după Mara, unic moștenitor fiind tatăl sau, Ioan, aflat în viață.
- masa succesorala este formata din apartament și boxa aferenta acestuia conform certificatului fiscal și Anexei 24 eliberata de Primăria locală.
Intrebari:
1. Are Mircea vreun drept asupra boxei care, la prima vânzare nu a fost achitata decât în procent de 30%, iar la a doua vânzare a fost vândută de către Seher (care deși are același domiciliu cu Izmail, este alta persoana decât acesta)?
2. Poate Mircea sa atace in vreun fel certificatul de moștenitor al lui Ioan?
3. Are Ioan obligația (morala) sa îi vândă lui Mircea (fără plata vreunei sume de bani) boxa doar pentru intrarea în legalitate a acestuia? Desigur, cu plata de către Mircea a costului dezmembrării boxei.
Va mulțumesc pt răbdarea de a citi acest caz banal dar incurcat și pentru bunavointa dvs. de a-mi oferi un raspuns pe care îl aștept cu interes.