avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Activitate vajaicapetria

Activitate vajaicapetria

Discuție partaj judiciar
Buna ziua.
SOLICTAM PAREREA SPECIALIŞTILOR avocatnet.ro

Prin prezenta va prezentam un caz de partaj judiciar şi vă rugăm respectos să ne comentaţi
care sunt drepturile ce se cuvin legal fiecărei persoană în speţa ce o prezint
ÎN FAPT- Persoana X reclamant a fost căsătorită pârâtul. După desfacerea căsătoriei urmează procesul de partaj.
Obiectul partajul îl face un imobil dobândit în timpul căsătorii în următoarele împrejurări:
Mama –Y- împreună cu fiica sa ( respectiv persoanei - X- au hotărât să cumpere împreună un imobil în următoarele condiţi.
Mama persoanei –X- a cumpărat de la vânzător uzul fructul pentru care a plătit vânzătorului o suma de bani ,iar fiica sa a cumpărat
nuda proprietate . Persoana –X- (fiica) nu a dispus de suma de bani ce trebuia sa o achite vânzătorului În aceste împrejurări ,mama persoanei X a dăruit întreaga sumă de bani cu care fiica a achitat apartamentul . După 10 ani persoana X a divorţat .Arăt că că în contractul de vânzare-cumpărare este menţionat faptul ca toată suma a fost achitată de persoana –Y-.mama reclamantei .
Tot în acel contract este prevăzut faptul că persoana - X - devine proprietar cu drepturi depline după decesul persoanei –Y- mama reclamantei.
În Instanţă persoana –X- reclamant ,a cerut atribuirea 100% locuinţa pe motiv că a fost cumpărata în totalitate cu bani donaţi de mama ei. Fac menţiunea ca mama reclamantei nu si-a exprimat opţiunea ca darul să fie bun comun cu fostul soţ al reclamantei.
Uzufructuarul admis în proces ca intervenient accesoriu în favoarea reclamantei îşi exprimă dorinţa ca drepturile ce le are prin cumpărarea uzufructului de la vânzător să fie atribuite reclamantei .
În aceste împrejurări se pun următoarele întrebări:
* Locuinţa cumpărată de reclamanta poate fi considerată bun comun în devălmăşie ?
* Locuinţa poate fi considerată ca bun propriu pentru că a fost cumpărată cu bani dăruiţi de părinţii ei (dar direct fără a se menţiona expres ca darul este bun comun)?
*Uzufructuarul poate fi considerat coproprietar conform contractului de vânzare cumpărare ?.
*Instanţa poate da o hotărâre prin care să ignore drepturile de uzufruct ?.
În comentariul dat de dumneavoastră vă rog să arătaţi şi textul de lege pro si contra întrebărilor mele .Consider ca aceste întrebări sunt de interes public deoarece sunt multe asemenea cazuri şi legea se pare ca nu este clară în astfel de situaţii.
Vă rog să distribui-ţi această postate pentru a fii comentată de cât mai multe persoane.
Va mulţumesc !