Dansii mi-au raspuns ca "Dreptul civil prevaleaza Legea Protectiei consumatorului" si ca in instanta castiga ei, dat fiind faptul ca am semnat acel act cu acele articole, am fost informat despre acele acte si deci mi-am asumat aceasta intelegere.
Am folosit serviciile unei agentii imobiliare. Am vazut apartamentul, am stabilit o intalnire la notar, am semnat un antecontract si am platit un avans (stipulat in antecontract). Pana aici totul ok si normal.
Problema este:
- imobilul nu este terminat si nu primeste CF decat peste un an (2018).
- Agentia doreste comisionul stipulat in conventia de prestari servicii (2% din valoare tranzactiei) acum , si nu la finalizarea contractului de vanzare cumparare (peste un an).
Am incercat o discutie amiabil cu dansii, in care le-am explicat ca nu ma sustrag de la plata comisionului, ci doar mi se pare normal sa platesc in momentul in care se semneaza contractul de vanzare cumparare, in schimb ei insista sa le platesc intreg comisionul acum (un procent dintr-o tranzactie care momentan nu exista!), cu mentiunea ca mi-au facut o nota de informare la conventia de prestari servicii in care se stipuleaza ca in caz de nefinalizare a tranzactiei cu vanzatorul din cauza care nu este imputata cumparatorul (subsemnatul), intreg comisionul mi se va returna. Aceasta nota de informare inca nu am semnat-o pana nu o duc la avocat pentru analiza.
Unul din articolele Conventiei De Prestari Servicii:
"Pentru serviciul de intermediere Cumparatorul va achita Agentiei, la data perfectarii unui contract de vanzare cumparare, schimb, a unui antecontract, a unei promisiuni de vanzare cumparare, sau oricarui alt tip de contract raportat la dreptul de dispozitie, folosinta (dupa caz), pentru imobilul mai sus indicat, un comision de ... din valoare de oferta trecuta pe Anexa conventiei. Plata comisionului dse va face in Lei, la curusul BNR din ziua platii."
Mentiunile mele:
- Anexa exista intr-un singur exemplar, la sediul agentiei.
- Legea Protectiei Consumatorului , Capitolul 3, art. 9.9 stipuleaza:
"Art. 99
Agentia imobiliara nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului in oricare dintre urmatoarele situatii:
a)cand intre consumator si agentia imobiliara nu este incheiat un contract de intermediere; b)cand contractul de vanzare-cumparare/inchiriere nu s-a incheiat;
c)cand contractul nu are stipulata clauza de exclusivitate, iar tranzactia s-a realizat fara participarea agentiei imobiliare.”
Alt articol al acestei conventii:
“In situatia in care Beneficiarul refuza achitarea de buna voie a comisionului datorat pentru tranzactia intermediata de catre Agentie, si Agentia este ca urmare a acestui fapt obligata sa efectueze un demers de orice natura pentru recuperarea comisionului inclusiv invitatie la mediere, la suma stabilita prin prezenta Conventie ca si comision si datorata de catre Beneficiar se adauga penalitatile de intarziere de 0.5% pe zi, calculate la suma datorata, cuantumul penalitatilor putand depasi cuantumul debitului datorat. Prezenta consituie clauza penala.”
Mentiunile mele la acest articol:
- Legea Protectiei Consumatorului , Capitolul 3, art. 9.8 stipuleaza:
"Art. 98
Contractul de intermediere imobiliara sau alte eventuale contracte accesorii incheiate intre consumator si agentia imobiliara nu pot contine clauze penale care sa oblige consumatorul care nu isi indeplineste angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decat onorariul pe care l-ar fi platit in cazul incheierii tranzactiei.”
O ultima mentiune , tot din legeea Protectiei Consumatorului:
"Art. 97
O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare.”
"Art. 910
Nu se permite plata in avans a comisionului, partiala sau totala, decat cu acordul scris al consumatorului si cu precizarea situatiilor in care agentia imobiliara este obligata sa inapoieze consumatorului sumele primite in avans.”
Concluzie:
Desi prestarea de servicii a fost nesatisfacatoare (cu indulgenta spus), nu vreau sa ma sustrag de la plata pentru serviciile oferite de dansii, dar nici nu vreau sa ma “lipsesc” de suma aceasta acum, cu 1 an inainte sa am act pe imobil. Mentionez ca tranzactia se poate anula si din cauza vanzatorului/constructorului, atunci ce fac stau si ii caut eu pe dansii de la agentie sa imi inapoieze baniii?
Momentan nu am facut nici un demers decat discutia amiabila, in care dansii insista sa le platesc serviciul acum, probabil pentru comisionul ce urmeaza sa si-l ia agentul imobiliar. Am facut si o consultare cu un avocat, in prealabil discutiei cu Agentia, dar cam atat. Am platit consultatia si am ajuns in acelasi punct.
As dori sa stiu: inainte sa continui sa dau bani de ordinul sutelor de lei pentru consultanta juridica unui avocat: merita sa continui demersul amiabil in directia aceasta, urmat probabil de cel juridic? Daca nu exista nici o baza, nu doresc sa imi pierd timpul si banii pe instante.