avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Activitate maria_di

Activitate maria_di

Răspuns la discuția PFA - bunuri proprii sau comune
Mulumesc din nou pentru lamuriri.
Cam asa consideram si eu ca este corect si legal. Insa problemele apar la unele chestiuni mai fine. De exemplu, chiar si dvs ati spus "atata timp cat platiti impozitele la stat precum si restul obligatiilor legale ceea ce va ramane este normal sa fie alocat traiului zilnic.". Asa gandeste fiecare in prima instanta, e normal insa se omite ca in afara de impozite si alte obligatii legale mai sunt si investitii si alte cheltuieli - care nu sunt obligatii legale ci reprezinta dorinta PFA de a se extinde, a imbunatati calitatea, performanta sau chiar confortul la locul de desfasurare a lucrului. Aici de fapt apar discutiile: de ce sa iau un scaun mai bun, sau un laptop sau sa pun banii deoparte pentru o achizitie mai importanta, sotul zice ca mai bine mergem la mare de banii aia pentru ca sunt banii comuni si nu ai PFA.
Dar din ce ati explicat per total am inteles totusi ca practic eu decid ce bani intra in casa restul din banca pana nu ies de acolo sunt considerati ai PFA. Chiar ma gandesc ca o solutie ar fi sa ma angajez la PFA-ul meu (am inteles ca se poate) iar atunci ar fi mult mai clar ca salariul lunar ar fi venitul care intra in casa. Bineinteles ca atunci ar fi impozite de platit in plus, dar ca sa evit discutiile, daca nu pot altfel sa rezolv problema, o sa procedez asa.
Răspuns la discuția PFA - bunuri proprii sau comune
Multumesc mult pentru raspuns.
Totusi in cazul unui salariu lucrurile sunt clare, din momentul in care ai semnat de primire este considerat bun comun. Problema e cA venitul PFA nu e delimitat nicaieri clar cat reprezinta salar (adica bun comun in final) si cat reprezinta banii proprii ai PFA ce pot fi cheltuiti in interesul PFA. Iar tocmai de aici pot aparea unele discutii intre soti (cum am si eu) ca suma lunara considerata ca venit lunar de cel ce detine PFA sa fie disputata de celalalt sot ca e o suma insuficienta deoarece venitul PFA e mai mare. Ar fi undeva stipulat in legislatie ca venitul PFA este bun propriu al PFA? Sau macar un document al PFA care sa explice ca ca suma extrasa din contul PFA este al persoanei fizice?
Buna ziua.
Am un PFA infiintat inainte de casatorie, fara angajati.
Am 2 intrebari.
Prima intrebare, si cea mai importanta: in ce moment (sau conditii) veniturile acestui PFA devin bun comun al sotilor? --- In momentul cand eu primesc banii de la un beneficiar, pe factura e trecut PFA, banuiesc ca banii sunt a PFA, dar in ce context acesti bani devin bunul comun al ambilor soti nu am gasit nicaieri. Nu stiu de nici un act care sa poata trece banii de la PFA la persoana fizica si este dubios ca in momentul primirii banilor acestia sa devina direct bun ai persoanei fizice si deci bun comun ai ambilor soti. Astfel toate achizitiile ulterioare pe PFA s-ar considera un bun comun, nu mi se pare normal acest lucru, de aceea pun aceasta intrebare, iar de aici apare si urmatoarea.

Intrebarea 2: lucrurile achizitionate pe PFA - si ma refer aici la echipamente cu care lucrez (masina de cusut, autoturism) - sunt considerate bunuri comune? Din ce am mai citit am inteles ca trebuie sa faci dovada ca ai achizitionat cu banii PFA-ului ca sa fie considerat bun al PFA, dar nu inteleg cum fac aceasta dovada mai mult decat ca am factura pe PFA.

Multumesc