Monica Amza a scris:
Buna ziua. In primul rand, trebuie analizata conventia privind evitarea dublei impuneri incheiata intre Romania si tara respectiva. Cand analizezi fiscal o situatie, te raportezi nu numai la aspecte generale gen X si Y, ci analiza e indicat sa fie particulara, altfel va puteti trezi cu opinii generale care nu se aplica fiscal situatiei dvoastre. Trebuie vazut daca se retine la sursa anumite impozite, unde. Trebuie analizat contractul ce urmeaza a se incheia. Sfatul meu este sa nu mergeti pe generalitati ci sa solicitati aspecte particulare pentru ca vorbim de aspecte fiscale care trebuie analizate de un avocat in mod corespunzator.
Multumesc mult pentru raspuns, doamna Monica.
Statul in cauza este Franta. Compania prin care platesc taxele aici este una subcontractoare, adica o "umbrela", care primeste suma bruta X de la compania pentru care prestez. Dpdv legal, ar fi practic un contract de prestari servicii in domeniul ingineriei, intre compania "umbrela" (care va cere un comision pentru asta), si firma mea din tara.
In Franta exista 2 progresii de impozitare. Prima data, un impozit impus sumei brute, pentru asigurare sociala si sanatate(30-35%), si ulterior, la sfarsitul fiecarui an, inca 5-9% din suma ramasa dupa prima impozitare, in functie de incadrarea salariului brut anual.
Contractul este unul pe perioada determinata, mai corect spus pe perioada derularii unui proiect, dar care se poate prelungi periodic (+1,2 luni).