avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Activitate Figan-Mihail

Activitate Figan-Mihail

Discuție Daună auto
Bună seara,

În decursul zilei de astăzi am avut un eveniment rutier soldat doar cu pagube materiale. Conduceam auto pe un drum cu o bandă pe sens iar în spatele meu se afla alt domn conducând în aceiași direcție. La un moment dat, m-am asigurat, am semnalizat și am virat stânga pentru a intra într-o curte (marcaj discontinuu), moment în care am fost acroșat din spate de către celălalt autovehicul care nu a păstrat distanța și/sau nu a fost atent la drum.

Acesta din urmă a susținut că a văzut că am semnalizat dar nu din timp, chit că semnalizasem cu circa 50 de metri înainte de poarta pe care trebuia să intru. Văzând că nu putem să ajungem la un consens privind vina, am propus să merge la biroul poliției de constatare daune rutiere.

Ajunși la poliție, a reieșit că vina ar fi fost a mea întrucât nu m-am asigurat suficient la schimbarea direcției de mers. Și în declarație am prezentat faptul că domnul de spate nu era angajat în depășire și că m-am asigurat. Respectivul a declarat că întradevăr a văzut că semnalizez dar el era deja angajat în depășire, lucru imposibil din punctul meu de vedere, dacă ar fi fost așa mașina mea ar fi trebuit să fie avariată pe partea laterală stânga.

Având în vedere că mașina mea a fost lovită în spate iar a dânsului frontal stânga consider că vina o poartă acesta dar poliția consideră că întrucât eram pe cealaltă bandă (fața mașinii mele fiind aproape urcată pe bordură în momentul impactului), eu mă fac vinovat. Întradevăr, fiind un drum secundar și destul de liber, ambii circulam pe mijlocul drumului, având axul drumului "între roți", dar nu se poate considera că depășeam ceva.

Menționez că și polițiștii au deliberat destul de mult pe această temă și s-au consultat cu mai mulți colegi înainte să dea "verdictul".

Am fost sancționat contravențional iar în dosarul de daună eu voi apărea singurul vinovat.

Întrebările mele sunt următoarele:

1. Cum pot demonstra, având în vedere că în zonă nu sunt camere și nu am martori, faptul că dânsul nu a păstrat distanța și nu a avut intenția de a mă depăși (cel puțin nu pe stânga)?
2. Voi contesta în instanța procesul verbal, voi cere anularea lui iar în dosarul de daună voi cere schimbarea vinovăției. Pot să solicit asiguratorului o expertiză pe care să o atașez contestației?
3. Reducând la absurd, dacă întradevăr eu nu m-aș fi asigurat la virajul la stângă dar având în vedere faptul că nici cealaltă parte nu s-ar fi asigurat la efectuarea depășirii, nu ar fi trebuit să rezulte culpă comună?

Vă mulțumesc frumos anticipat pentru răspunsuri. O seară plăcută în continuare și drumuri bune! fără incidente. :)