avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Activitate Hamarsold2020

Activitate Hamarsold2020

Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna Zoya, habar nu aveti si vorbiti aiurea. In 1928 când a murit stra-stra bunicul meu, sau in 1911 când a murit boierul Vorvoreanu nu se faceau concesiuni in cimitir. Oamenii cumparau acele terenuri in cimitir si deveneau proprietarii acelor terenuri. Apoi acolo se ingropau toti urmasii lor, ca ei erau proprietari nu concesionari. Legea asta imbecila cu concesionarea au facut-o din tiompul comunistilor, când statul a nationalizat terenurile din cimitir, si a concesionat oamenilor ilegal locurile de veci. Pe timpuri cimitirele aparatineau boierilor, cum este si cimitirul Bellu din Bucuresti, si oamenii cumparau pe la 1928 locuri de veci, unde se putea ingropa toata familia, toti mostenitorii, dar dumneavoastra habar nu aveti. Acum printr-o lege imbecila, oamenii sunt nationalizati. De aceea s-a facut propunere la Camera Deputatilor de mofificare a legii facute prost. Cititi propunerea si o sa vedeti ca deputatii de la PSD au dreptate, ca nu tot terenul apartine cimitirului, apartine si oamenilor, numai ca legea 102/2014 este neconstititutionala si incalca dreptul de proprietate. CAMERA DEPUTATILOR , Expunere de motive pentru modificarea si completarea legii privind cimitirele si serviciile funerare

Prin aceasta lege se doreste reglementarea situatiei celor care sunt proprietari de locuri de veci in cimitire, pentru a nu li se incalca dreptul de proprietate cat si pentru a nu crea confuzii in ceea ce priveste trecerea in mod abuziv a proprietatii private in domeniul public prin interpretarea dispozitiilor Legii nr.213/1998.
Se impune introducerea unui articol -,,nr.17'' prin care:
- ( alin.1) Proprietarilor de locuri de veci li se recunoaste dreptul de proprietate asupra acestora in cimitire;
- ( alin.2) Proprietarii locurilor de veci din cimitire se obliga la respectarea dispozitiilor din prezenta lege;
- ( alin.3) Proprietarii locurilor de veci au obligatia de a incheia un contract cu administratia cimitirelor de prestare servicii pentru activitatile de ingrijire a locului de veci.
Actualmente nu exista o distinctie a legii privind cimitirele si serviciile funerare in ceea ce priveste situatia proprietarilor de locuri de veci si a celor ce doar au concesionat un loc de veci ( fiind doar utilizatori).
Intrucat din interpretarea dispozitiilor prezentei legi ( prin coroborarea art.3 lit.b alin. 2 si urmatoarele ) se intelege ca toata suprafata de teren aferenta unui cimitir public apartine domeniului public consideram ca se aduce in acest fel atingerea celor deveniti proprietari asupra unor locuri de veci in cimitire inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi cat si exercitiului dreptului acestora de proprietate.
Or, din existenta confuziilor in privinta interpretarii dispozitiilor prezentei legi, rezulta in ceea ce priveste respectarea dreptului de proprietate privata, preluarea abuziva de catre stat, nationalizarea ori trecerea silita in proprietatea publica a proprietatii private.
In sustinerea celor de mai sus invocam urmatoarele motive ce trebuie avute in vedere la elaborarea unei noi legi ori pentru modificarea celei in vigoare in sensul de a fi in concordanta cu dispozitiile constitutionale si internationale la care Romania este parte. In conformitate cu tregimul constitutional al dreptului de proprietate , nationalizarea este inadmisibila.
Trecerea silita in proprietatea statului a unor bunuri proprietate privata se poate realiza prin expropriere, in conditiile prevazute la art. 41 alin. ( 3) si (5) din Constitutie, sau prin confiscare, in cazul bunurilor destinate, folosite sau rezultate din infractiuni sau contraventii, in conditiile prevazute la alin. ( 8) al aceluiasi articol.
Aceste dispozitii constitutionale constituie garantii ale dreptului de proprietate privata care nu pot fi eludate prin legea in vigoare.

CONSTITUTIA ROMANIEI PREVEDE:

2) Proprietatea privata este garantata si ocrotia in mod egal de lege, indiferent de titular.

(3) Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire.

(4) Sunt interzise nationalizarea sau orice alte masuri de trecere silita in proprietate publica a unor bunuri pe baza apartenentei sociale, etnice, religioase, politice sau de alta natura discriminatorie a titularilor.

(5) Proprietatea privata este inviolabila, in conditiile legii organice.

De asemenea sunt incidente si dispozitiile art.17 din Declaratia Universala a dreptului omului, care proclama ca ,, Orice persoana are dreptul la proprietate atat singura, cat si in asociatie cu altii '', prevede si ca ,, Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de proprietatea sa.''

Protocolul aditional nr. 1 la Conventia pentru Apararea Dreptului Omului si a Libertatilor fundamentale, ratificat de Romania prin Legea 30/1994 prevede la art. 1 alin.1 ca ,, Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.''

INITIATORI:

- Vasile POPEANGA deputat PSD
- Florin IORDACHE deputat PSD
- Aurel VLADOIU deputat PSD
- Bogdan CIUCA deputat PSD + PC
- Aura VASILE deputat PSD
- Victor SOCACIU deputat PSD
Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
Pai dumneavoastra nu mai vreti sa plecati la Saint Tropez !
Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
Da, eu i-am dat la notariat peste 100000 de lei sa-mi scrie cateva pagini, dar asta e alta poveste. Si a scris cateva pagini, si credeti-ma nu e asa greu sa te uiti in niste acte de proprieatate si sa insiri acolo niste bunuri. Plus ca s-au facut si greseli si a trebuit sa cer îndreptarea lor, ca doar nu notarii scriu aceste acte si angajatii lor. Plus ca a trebuit sa mai fac scrisori si pe la Camera Notarilor si pe la firma care face acele grile, ca se gresise la evaluarea bunurilor imobile. Notarii nu fac succesiuni pe gratis, cum sa faca succesiuni pe gratis? Si apoi notaritele in general nu se casatoresc nu tineri bogati, se casatoresc de obicei cu oameni din bransa lor. Asa ca nu am eu norocul asta. Dar nu trebuie sa gaseasca foarte multi clineti un notar ca sa fie bogat. Daca un om sa zicem are o casa de 420 de mp, si un teren de 600 de mp in mijlocul orasului, un notar ia cam 5000 de lei. Nu e o suma mica. Acum apartamentele in grila notariala sunt mai scumpe decat casele. Un ha de teren intravilan intr-o comuna in grila notariala costa 50000 de lei, si nimeni nu iti da atatia bani, fie el si intravilan.
Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
Banii nu se fac usor ! [ link extern ]
Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
Mai bine ma casatoresc cu o notarita frumoasa si plecam impreuna la Saint Tropez si ne cumparam acolo un conac. Desi notaritele cred ca sunt cam cheltuitoare ca le place sa traiasca in lux. E vad eu, poayte gasesc o frantuzoaica frumoasa pe acolo, ca imi place sarutul ala frantuzesc. Deci nu dormiti noaptea gandindu-va la clienti bogati ? Super. Si eu visez sa ajung notar, dar nu voi ajunge niciodata din pacate. Ma multumesc cu cu ce am.
Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
Bravo stiti si limba franceza ! Deci va descurcati la Saint Tropez. Un cantecel frumusel. [ link extern ]
Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
Raluk am proprietati destul de valoroase, dar nu-mi convine sa dau atatia bani la notari, ca si asa am dat destui bani, peste 20000 de lei, pentru cateva foi scrise la computer. Si banii se fac greu, nu cresc in copaci. Si când am asemenea proprietati, mai sunt si furat de alti oameni, precum arendasii.
Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
Macar dvs. aveti haz.
Răspuns la discuția Succesiune dupa strabunicul meu
Mai bine am nevoie de o notarita frumoasa sa mergem impreuna la Saint Tropez. Pai da ca daca nu faci succesiunea in 2 ani, se plateste impozit de 1 %. Dar sa stiti dumneavoastra ca oamenii nu au facut succesiunea din cauza ca nu au avut bani, doamna notar, ca stiti si dumneavoastra ca marii bogatasi ai Romaniei au fost nationalizati de comunisti. Vedeti, daca nu veneau comunistii, ramaneau mosierii cu averi mari, si când murea vreun mosier de asta, notarii ar fi luat mai multi bani. Si s-ar putea ca nu toti notarii sa castige asa multi bani, dar sunt notari care castiga foarte bine. Si ma intreb si eu asa: Daca notarii ar duce-o rau, de ce toti absolventii facultatilor de drept vor sa fie notari? Pentru ca notarii o duc foarte bine.