avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Activitate Horatiu_Andrei

Activitate Horatiu_Andrei

Am inteles! Va multumesc mult pentru raspuns! :)
Multumesc pentru raspuns, insa intrebarile mele erau legate strict de depunerea actelor.
Casatoria o vom face in tara, totul ok. Dar din lege eu inteleg ca actele pot fi depuse si la consulat/ambasada (iar cei de acolo au obligatia sa le trimita la primaria unde are loc casatoria in termen de 48 de ore).
Cei de la ambasada spun insa ca ei nu pot sa primeasca actele... si nu inteleg de ce...
Am cateva nedumeriri referitor la depunerea actelor pentru casatorie.
Pe scurt, eu si logodnica mea, cetateni romani cu domiciliul in Danemarca, dorim sa ne casatorim in Romania.
Din legea 119 din 1996 actualizata 2016, art. 25, alin. (4), eu inteleg ca (cel putin) unul dintre soti poate depune declaratia de casatorie si actele la consulat:

(4) Dacă unul dintre viitorii soţi, părinţii sau tutorele nu se află în unitatea administrativ-teritorială unde urmează a se încheia căsătoria, ei pot face declaraţia de căsătorie, respectiv pot depune dovada încuviinţării prevăzute la alin. (3) lit. b) la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale unde au domiciliul sau reşedinţa, care o transmite în termen de 48 de ore serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, primăriei unde urmează a se încheia căsătoria.

Ambasada Romaniei mi-a raspuns scurt:
"Noi nu oficiem casatori la Ambasada, trebuie sa depuneti actele la primari unde doriti sa va caastoriti in Romania. Numai bine!"

Intrebarile ar fi:
1) Interpretez eu gresit legea?
2) Daca interpretarea mea este corecta, cum pot "obliga" Ambasada/ Consulatul sa ne primeasca actele?

Legea este foarte prost facuta, actele trebuie depuse personal cu min. 10 si max. 30 zile inainte de casatorie, ceea ce mi se pare stupid... Intreb pentru ca nu vrem sa facem un drum de pomana.

Multumesc frumos!