avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Activitate Elena TOCU

Activitate Elena TOCU

Răspuns la discuția TVA import-export
Buna ziua!

Din punct de vedere TVA,
- in cazul in care marfurile sunt achizitionate din tari din afara Comunitatii, TVA -ul se va plati la momentul importului in Romania;
- atunci cand achizitiile sunt din alte state membre, in acest caz vorbim de achizitii intracomunitare;
- in cazul exportului - marfurile sunt scutite de TVA, cu drept de deducere;

Din punct de vedere al accizie ;
E necesar sa stiti daca tutunul este prelucrat; tutun brut sau partial prelucrat;

Exportul dpv TVA e scutit cu drept de deducere. E necesar sa detineti declaratia vamala de export, dar si radierea autoturismului din tara de export e importanta.
Buna ziua!

Firma B din Franta nu trebuie sa se inregistreze in Rominia pt acest export, mai mult firma B din Franta detine un nr EORI valabil in toata comunitatea, cu acest nr poate sa face exporturi din toata comunitatea, inclusiv din Romania.
Răspuns la discuția Import pellet Ucraina
Buna ziua!

In cazul in care efectuati importul in Romania, da va trebui sa platiti TVA , insa in cazul in care importul se va efectua in Italia sau Germania, atunci nu e necesar sa platiti TVA-ul in Romania, ci acesta se va plati la locul de import, respectiv Italia sau Germania.
Marfurile vor circula pana la destinatie sub regim vamal de tranzit - NCTS-T1, TVA-ul se va garanta de catre un principal obligat (persoana juridica care va efectueaza formalitatile vamale de tranzit).
Răspuns la discuția Factura comision din Rep. Moldova
Buna ziua,

Inteleg ca o persoana juridica din Romania factureaza prestari servicii catre o persoana juridica din R Moldova, in acest caz nu se factureaza cu TVA, totusi trebuie sa va puna la dispozitie firma din R Moldova certificatul de inregistrare in scopuri de TVA .
Buna ziua,

De regula e nevoie de licenta AGRIM pentru cereale, dar depinde si care sunt acestea, depinde si din ce tara vin produsele.
Cu privire la ulei , nu trebuie licenta dar si aici taxele vamale sunt functie de originea marfurilor.

Trebuiesc mai multe detalii pentru un raspuns complet.
Buna ziua,

Functie de destinatia vinului, si anume depozit si ulterior comercializare catre persoane juridice sau societatea care face achizitia intracomunitare vinde prin magazinele proprii direct catre persoane fizice (consumatori finali).
Functie de aceste situatii trebuie sa va intocmiti documentatia si sa va obtineti autorizatiile/aprobarile. De regula acestea se obtin de la biroul vamal in raza caruia este inregistrata societatea sau unde se afla situat depozitul.

Răspuns la discuția Inscriere in ROI
Pentru inscriere, contribuabilii trebuie sa completeze si sa depuna, la organul fiscal competent, formularul (095) "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" si certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatea competenta din Romania ale tuturor asociatilor, cu exceptia societatilor pe actiuni, si ale administratorilor.
Contribuabilii care solicita inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari de la data inregistrarii in scopuri de TVA trebuie sa depuna, la organul fiscal competent, cererea de inscriere odata cu „Cererea de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru comerciantii care se inregistreaza in scopuri de TVA de la infiintare” sau, dupa caz, cu declaratiile de inregistrare fiscala/ de mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 indice 1 din CF. Cererea de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari se depune la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire.

Persoanele care nu figureaza in Registrul Operatorilor Intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 si 153 indice 1 din CF. incepand cu data de 1 august 2010, pentru realizarea schimbului de informatii in domeniul taxei pe valoarea adaugata cu statele membre ale Uniunii Europene, sunt utilizate informatiile din Registrul Operatorilor Intracomunitari.
inregistrarea e necesara atunci cand una din partile contractante se afla intr-un alt stat membru si ambele parti contractante au cod valid de TVA.

in conformitate cu prevederile art. 143 Cod fiscal , nu se aplica TVA.