Am lucrat ca si receptioner in doua hosteluri.
Desi fisa postului meu era de receptioner am fost obligat sa prestez si munca de salahor, sa car paturi, marfa in fiecare zi pana la etajul 5 al cladirii unde dansul are un Skybar.
Mi s-a spus ca daca nu imi convine sa imi caut un alt loc de munca. Am accepta pentru ca aveam nevoie de acest job, neavand un loc unde sa locuiesc si nici ce sa mananc.
In primul an am fost tinut fara contract in prima firma.
Am fost pus sa lucrez de noapte si mi s-a dat 20 de lei pe zi si mi s-a spus ca daca vine cineva mai dubios cu mapa, sa declar ca sunt client si am rugat receptionerul sa ma lase sa printez un bilet.
In fiecare luna i-am rugat sa imi faca contract, dar mereu mi se spunea ca luna viitoare ca nu au permisiunea de la patron.
In luna aprilie al anului urmator, patronul s-a intors din tarile calde. mi-a spus ca nu stie de ce nu am contract si ca imi va face acum, asta pentru ca toti angajatii isi dadusera demisia si nu avea nici una din cele 3 ture acoperite.
Mi-a facut contract pe doar 2 ore, am intreba de ce , a spus ca este intr-o perioada mai proasta si peste 2 luni mi-l va schimba, ceea ce nu s-a intamplat.
In luna iunie a facut o noua firma pentru cel de al doilea hostel, si am fost mutat pe acea firma de aceasta data, pe contract de 4 ore.
Am intrebat de ce si mi s-a spus sa fiu multumit ca il am si pe acela.
In fiecare luna angajatii isi dadea demisia pentru ca li se vorbea urat, tipa la ei , ii inajura si majoritatea fiind fete isi dadeau deminisia si nu aceptau sa stea in preaviz si eram fortat sa fac ture duble cu promisiunea ca voi fi platit.
In fiecare luna la sfarsitul lunii, mi se spunea sa nu are bani, si ca sunt facturile nepltite si ca ii voi primii restul e banii in timpul lunii sau la salariul urmator, si in fiecare luna nu ii primeam.
Dupa trecerea sezonului in august, aceasta a venit si a inceput sa tipe ca cine a batut atatea bonuri, ca trebuie sa platim 60% si ca sa nu mai batem bonuri, ca ne ia morti.. bla bla.
De frica m-am conformat si nu am mai batut bonuri.
Fiecare saraboare legala, Paste/Craciun, am fost fortat sa lucrez,colegii mei fiind toti studenti si din provincie,doreau sa se duca acasa si mereu ma rugau sa fac eu turele de Paste/Craciun si asa mai departe. Nu am fost niciodata platit dublu pentru aceste zile,iar de fiecare data cand intrebam, mi se raspundea ca nimeni nu a fost platit dublu,iar eu nu sunt mai breaz.
Concediu pentru primul an pe prima firma nu mi-a fost dat niciodata, iar cand l-am cerut mi s-a spus ca daca nu l-am luat cand trebuie nu mai am dreptul la el , iar eu nu mai sunt angajat al acelei firme ca n-o sa il mai iau.
Am tacut si am lasat totul asa, de frica sa nu imi pierd locul de munca.
In aceast an, cand s-a trecut la TVA 19% si 9% in turism, cei de la contabilitate au gresit si in loc de 9% au pus 0.9%.
Dupa 3 luni, am obsevat batat un bon de 100 de lei, ca tva-ul era 0.91 lei, si i-am intrebat daca nu este o greseala, ca 9% din 100 , nu este 1.
Cand le-am spus acest lucru, au inceput sa sunt speriati la contabilitate, si mi-au spus sa ies din birou ca au ceva important de discutat.
A doua zi toti angajati am fost chemati si fortat sa semnam un act prin care ni se trecea raspunderea casei de marcat noua, de la administratorul firmei.
i-am intrebat ce inseamna asta, ca ei fura si noi trebuie sa raspndem, si mi s-a spus sa imi vad de treaba mea.
De frica am semnat acel act dar din acea zi am batut fiecare bon posibil.
Din acel moment au inceput sa se comporte cu mine foarte urat si sa ma faca sa plec.
Le-am spus ca simt presiunea care este pe mine, si ca daca doresc pot sa plec, dar as dorii sa mi se plateasca salariile restante pentru turele lucrate luna de luna in plus si am fost dus cu vorba mereu, ca luna vitoare, luna viitoare.
In luna ianuarie cand au fost protestele, patronul meu a postat pe facebook din Tailanda fiind, ca primeste gratis protestarii care nu au unde sa stea.
Am fost fortat sa fac 10 zile la rand ture de noapte, sa astept " protestatarii si sa ii cazez si ca voi fi remunerat.
Acesta a facut pentru aceasta 20.000 de like-uri pe pagina de facebook si 900 de nota maxime de 5, oamenii fiind impresiunati de "fapta buna" a angajatorului nostru.
A dat interviuri, a aparut la televizor, unde s-a laudat cu ce a facut si ce om bun este el.
Cand l-am intrebat cand voi fi platit pentru munca prestata, mentionandui ca odata la 3 zile , am muncit 36 de ore, ca sa acopar si noaptea si tura mea de zi din urmatoarea zi, si urmatoarea tura de noapte.
Si ca m-am inbolnavit lucrand cate 36 de ore, odata la 2 zile si mi s-a replicat ca daca am fost prost si am acceptat sa fiu sanatos.
In toata luna decembrie, ianuarie, februarie, am fost fortat sa lucrez la -1 grad, neavand incalzire in receptie decat un calorifer care nu facea fata. Le-am spus ca sunt bolnav si ca nu pot lucra asa si mi s-a spus ca asta este, ca este iarna si ca va trece in curand sa suport.
In la mai a acestui an, acesta a organizat un eveniment de promovare al bucurestiului si am fost rugat iarasi sa am grija sa organizez evenimentul , sa duc boxe la reparat. Sa le aduc, sa car, sa fac sunet.
In timpul cand caram o reclama administratorul a intrat cu reclama in perete si din impact eu am intrat cu fata in fieru situat la baza reclamei si m-am taiat pe fata.
Cand le-am spus ce s-a intampla si ca imi este rau, ma doare capul si voi ramane cu cicatrice toata viata mi s-a replicat sa nu ma mai plang ca nu imi ies matele pe acolo.
Nu am fost platit pentru nici una din aceste munci prestate si am ramas si cu semnul pe fata, ca un jocker.
In a doua zi la festivitati au facut o petrece in skybar cu cele 4 boxe de 2000 de wati, Politia venin de 2 ori pentru ca erau reclamatii. Nimeni din firma nu a vrut sa se prezinte sa vorbeasca cu ei, si am fost trimis eu.
La sfarsit la ora 12 noaptea , patronul si sotia acestuia au plecat iar pe drumul pe scari, am intrebat-o pe sotie cum anume sa procedez ca a venit deja de 2 ori Politia si mi s-a cerut autorizatia de functionare si ca mi-au spus ca voi lua 1000 de lei amenda eu, si 100.000 de lei firma.
Si ce sa fac pentru ca nu doresc sa iau amenda ca nou sunt in stare sa o platesc, si ca amenda pe care o ia firma ca fi considerabil de mare.
Acesta mi-a replicat sa le spun politistilor sa se duca in morti lor sa invete carte, si ca ei nu au voie sa imi ceara autorizatia.
Si ca doar cei de la primarie sunt indreptatiti sa ceara asa ceva.
Ajuns in receptie, acolo ne astepta patronul care fara sa imi dau seama si fara sa zica ceva m-a lovit cu pumnul in coaste si mi-a dat 3 palme foarte tare, spunandu-mi ca ce ma bag eu si amenintandu-ma ca daca viitoare o sa imi dea cu pumnii in fata si sa am grija ce fac.
Am incremenit de frica neputand sa ma apar si ne raspunzand nimic,doar privindu-l terefiat.
Acesta mi-a repicat ca daca ma mai uit in ochii lui, ma ia si ma omoara si am dus privirea in pamant,
Lucrul s-a intampla in timpul orelor de munca, de fata cu sotia lui, si cu un alt angajat care venise sa ii aduca cainele.
Am imagiile video ale camerelor de luat vederi si martor acel angajat care a fost de fata la incident.
De asemenea, la 20 de minute dupa, s-au prezentat 5 Politisti locali , de la politia locata Bucuresti, care mi-au cerut autorizatia, registrul unic de control si inca cateva acte.
Le-am spus ca nu sunt la mine acele acte si ca daca doresc sa lase o invitatie pentru a doua zi,si voi fi aduse de manager la sediul lor.
Sunt trecut in invitatia la politie ca cel care a fost reprezentatul legal care l-au gasit al firmei si de asemenea ora cand au venit 1:23
Sunt trecut si in evidenta Politiei nationale care m-au legitimat de 2 ori inainte, deci nu poate spune ca nu eram in tura.
Pe imagini se vede ca sunt imbracat in tricoul firmei.
A doua zi, am fost chemat si mi s-a spus ca nu mai pot lucra in firma lor si ca voi fi concediat.
I-am rugat sa imi plateasca salariile restate de un an si le-am dus lista printata cu nr turelor pe fiecare luna si cu munca prestata in numele lor.
Si le-am cerut sa imi plateasca concediul, pentru ca de 2 ani nu am avut o zi libera de concediu si am muncit dublu.
Initia mi s-a spus ca daca nu am luat concediul cand trebuie nu mai am dreptul la el.
Le-am replicat ca stiu ca concediul este un drept al meu si ca nu pot face aceest lucru si ca voi face plangere la ITM ca nu au refuzat sa imi puna contractul pe 8 ore, desi lucram 12, si ca nu doresc sa imi plateasca concediul.
A doua zi am fost chemat sa completez cerere de concediu,antedata cu 20 de zile inainte.
Le-am zis ca acest lucru nu este normal dar mi-au spus ca daca nu doresc asa nu il mai iau deloc si am acceptat.
De asemenea m-au pus sa semnez un ca se modifica contractul de la 4 la 8 ore, si suma pusa in contract se dubleaza, valabil de la 1 iunie, si ca daca nu il semnez nu imi dau banii pe concediu.
L-am semnat pentru ca macar in ultima luna, mi se plateau si mine taxele si asigurarile sociale corect.
Si ca de maine sa nu ma vin la munca.
Le-am zis ca normal trebuie sa imi dea 20 de zile preaviz ca sa pot sa imi gasesc de munca si ca doresc sa mi se plateasca salariile.
A doua zi, a fost declarat persoana nongrata, si paza a fost chemata. Am fost bruscat de cei de la paza si batut si scos afara.
Urmatoarele 10 zile, in fiecare zi a fost angajat un bodyguard care nu mi-a permit sa intru in societate sa imi prestez munca.
I-am spus ca ceea ce face este ilegal , ca eu sunt angajat si am stat in fata hostelului in camere, ca sa nu ma poata bate si ca sa nu poata zice ca nu a fost la munca si sa aiba motiv sa ma dea afara.
Omul mi-a zis ca ma intelege, dar ca el nu are ce sa faca pentru ca asa i s-a ordonat si ca este platit si nu doreste sa ramana fara banii promisi.
Zi de zi , s-a intamplat acelas lucru martori fiind, toti angajatii hostelului, barului si restaurantului de la parter.
Am fost la doctor la pneumologie si am fost in concediu medical 13 zile fiind grav bolnav, doamna doctor crezand ca am tuberculoza, avand 49 de kg.
Spre norocul meu, nu aveam tuberculoza ci alta boala pe care nu am inteles-o, in act fiind trecut un cod de diagnostic.
Cand am venit sa depun concediul medical mi s-a spus ca nu vor sa il primeasca si ca eu nu sunt angajatul lor.
Le-am replicat ca nu am semnat nici o demisie, nici macar un preaviz si ca il voi trimite prin posta cu areu sa semne ca l-au primit.
Cu greu au acceptat sa il primeasca si au scos o foaie tipand la mine ca acum o sa semnez acea foaie in care scria ca imi inceteaza contractul de munca, cu data de 1 iulie.
Am refuzat sa il semnez replicand ca nu ma pot forta si amenita sa semnez acel act, si ca de ce nu imi pune in fata si ma forteaza sa semnez ca le vand casa, sau ca m-au imprumutat cu 1 milion de euro.
Aceasta mi-a spus ca daca sunt obraznic poate sa ma forteze sa semnez si acea foaie daca doresc neaparat.
Am fugit din birou si nu am mai revenit.
Nu cunosc situatia contractului meu, iar acum 4 zile am fost sa cer adeverinta de salariat ,in care atesta ca mi s-au platit asigurarile sociale avand nevoie la spital sa ma internez la spitalul ministerului de justitie si mi s-a spus ca sa revin peste 10 zile, contabila fiind in concediu si doar ea imi poate da asa ceva.
Nici pana azi nu am fost sa ma internez desi am trimiterea semnata de doctor in care scrie internare continua, si mi s-a spus sa aduc adeverinta ca altel nu imi poate fi da concediu medical si ca va trebui sa platesc spitalizarea si coloniscopia care mi-a fost scris in trimiterea medicala.
Nu am bani sa platesc colonoscpia si nici sa cumpar "Fortrans" medicamentul care trebuie sa fac pregatirea pentru colon.
Maine voi incerca din nou, sa ma duc sa cer adeverinta si sa le cer banii pe salariile restante, sau macar o parte sa pot sa imi platesc ingrijirile medicale.
Intrebarea mea este cum as putea sa ii fortez sa imi dea acel act, cum pot sa imi recuperez banii, si daca pot lua despagubiri pentru sarbarile legale pe care le-am lucrat si care nu mi-au fost platite si pentru care nici zile libere platite nu am avut.
Daca il pot da in judecata pentru ca m-a lovit de 4 ori si am ramas cu cicatrice pe fata din cauza accidentului intamplat in incinta firmei.
Pentru amenintarile la care am fost supus si pentru ca doreste sa ma concedieze fara motiv doar pentru ca le-am aratat ca nu au platit tva-ul cum trebuie.
Mentionez ca majoritatea angajatilor au contract pe 2 si 4 ore, si salariul minim pe economie, desi suntem receptioneri si nu femei de serviciu sau necalificati cu 4 clase.
Mentionez ca sunt de acord sa platesc minim 10% din daunele morale care pot fi cerut, ca si onorariul dumneavoastra.
Iar daca credeti ca suma poate fi mare, sunt de acord si 20% doar sa nu il las sa ma lase pe drumuri , fara bani pentru mancare si pentru locuinta.
Sper sa aveti rabdarea sa cititi tot acest mesaj.
[Editat de admin conform 2.14 din Regulamentului forumului]