Ulterior demisiilor prezentate in Sedinta Consiliului sindicatului nu s-a oraganizat Adunarea generala si nici alegeri, asa cum prevede Statului. Sa inteleg ca efectul demisiilor unor membrii din conducerea sindicatului nu s-a materiazat pt ca nu s-au continuat demersurile pt organizarea altor alegeri, asa cum prevede statutul? Ce statut sau calitate au mai avut acesti demisionari in aceste conditii? Simplimembri asu mai degraba niste inconstienti, intrucat la conducere a ramas doar presedintele si contabilul.
Va multumesc foarte mult pt raspunsuri. Nadajduiesc ca impreuna cu ai mei colegi rationali si responsabili sa izbandim in lupta sindicala.
Va prezin urmatoarea situatie inregistrata anul trecut:
- inafara presedintelui de sindicat, ceilalti membri ai conducerii de sindicat (vicepresedinti, sefii de comisii, secretar) si-au prezentat demisiile in cadrul unei sedinte a Consiliului Sindicatului, in finalul careia s-a concluzionat ca este necesara remanierea Consiliului si s-a stabilit ca este imperios necesara convocarea Adunarii Generale a membrilor sindicatului pentru alegerea noilor membri ai conducerii;
- fata de aceste aspecte, care au fost consemnate in procesul verbal incheiat in urma sedintei Consiliului Sindicatului, nu s-a procedat la nici o alta actiune.
Stim ca in legea dialogului social (nr.62/2011, actualizata) la art.20 se precizeaza ca organizatiile sindicale sunt obligate ca in termen de 30 de zile sa aduca la cunostinta judecatoriei unde s-a inregistrat orice modificare / schimbare in componenta organului de conducere. Insa nu stim:
- cine trebuia sa instiinteze judecatoria (presedintele care a ramas singur membru in conducerea sindicala sau chiar si fostii membri demisionari);
- prin neanuntarea judecatoriei, ramanand doar consemnarea demisiilor din procesul verbal al sedintei, membrii demisionari isi mentin in continuare functiile pt care au fost investiti?
In Statut nu se prevede nimic pentru acesta situatia atipica, in care fosta conducere nu a facut demersurile necesare pt noi alegeri, odata cu incheierea mandatului lor. Iar de la data incheierii mandatului au trecut 6 luni, in care nu a existat conducere. Acum fost conducere se autointituleaza "interimara" si face alegeri ca si cum nu s-ar fi scurs in van 6 luni. De asemenea, sunt o serie de abuzuri si in statut.
Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca o asociatie sindicala (infiintata intr-o unitate ce are ca obiect de activitate administrarea resurselor naturale ale statului) mai exista de drept sau este viabila/functionala, dupa expirarea mandatelor conducerii sindicale ? Aceasta conducere se alege o data la 5 ani, iar mandatul fostei conduceri a expirat la 1 martie 2017. Mentionez ca, in conformitate cu Statului acestui sindicat, fosta conducere avea obligatia de a convoca Adunarea Generala a membrilor cu cel putin 45 de zile inainte de expirarea mandatului de 5 ani, ceea ce nu s-a intamplat. Dupa ce a trecut o jumatate de an de la expirarea mandatului conducerii, parte din fosta conducere sindicala s-a erijat (de la sine putere) in conducere interimara (aspect inexistent in Statut) si a s-a ocupat de organizarea unor noi alegeri fara convocarea Adunarii Generale - asa cum prevede Statului. De asemenea, precizez ca in Statut se mentioneaza ca: "Divizarea, comasarea sau dizolvarea Sindicatului se poate realiza numai cu aprobarea a 2/3 din numarul de voturi exprimate de Adunarea Generala. Sindicatul nu poate fi dizolvat sau suspendat pe cale administrativa." In acesta perioada de lipsa a conducerii sindicate toti membrii au platit cotizatiile la zi.