Parintii au decedat in 1988. Am deschis succesiunea la notariatul de stat, care a eliberat certificat de mostenitor in cote de 1/6 din succesiune - casa si teren.
Dupa decesul mamei, la primarie, in evidenta fiscala /registrul agricol etc... a fost trecut unul din cei 3 frati care locuiesc efectiv in casa parinteasca.
In 2010 a decedat un frate. In 2017 am deschis succesiunea dupa fratele decedat, la notar, unde unul din cei 5 frati a renuntat la succesiune, aceasta revenind celorlati 4frati in cote de 1/4, rezultand urmatoarea situatie: 5 frati au cate 1/6 din mostenirea dupa mama....iar 4 din cei 5 frati au si 1/4 din mostenirea dupa frate.
Notarul a mentionat in certificatul de mostenitor, obligatia de a inregistra la primarie, bunurile imobile -casa, teren dobandite in urma succesiunii, in termen de 30 de zile.
M-am prezentat la primarie pt a inregistra in evidenta fiscala certicatul de mostenitor, NOMINAL - pe CNP , dorind ca fiecare frate sa poata achita nominal impozitele datorate primind chitanta pe numele sau.
Primaria a refuzat inregistrarea nominala ( pe CNP) a fiecarui mostenitor in parte, motivand ca in lipsa partajului succesoral prin judecatorie nu este posibil inregistrarea nominala a fiecarui mostenitor/ conform certificatului de mostenitor. Intrebarea este: Argumentele primariei sunt intemeiate?Care este baza legala potrivit careia primaria nu ma inregistreaza nominal pe CNP si ma obliga sa platesc impozitul tot << la comun >> pe numele fratelui care deja figureaza in evidenta fiscala a primariei?!
Nedumerire!!!Daca pana la data succesiunii fratelui cotele erau egale de mostenitor 1/6, in momentul dezbaterii mostenirii dupa frate -avand in vedere ca un frate a renuntat si ceilalti au primit o cota de 1/4 din succesiunea dupa frate, <<cotele au devenit inegale / pe persoane>> adica 4 frati au o cota de 1/6 +1/4 iar un frate are numai cota de 1/6. Cum se identifica valoarea impozitului ce-l datoreaza fiecare frate, avand in vedere ca evidenta fiscala este deschisa pe un singur frate?!