Mulțumesc mult!
Observ că denunțul și plânngerea sunt două lucruri diferite ("Plangerea este incunostintarea facuta de o persoana fizica sau de o persoana juridica, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune.
Denuntul este incunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau
de catre o persoana juridica despre savarsirea unei infractiuni."), dar în cazul de față mi se par la fel.
Nu am mai trecut niciodată prin ceva de genul acesta, dar am înțeles din ce am citit pe forumuri și ce am mai auzit pe la cunoștințe că trebuie să avem mare grijă la absolut orice și orice cuvânt poate modifca /influența întregul curs al anchetei/procesului.
Deci trebuie să cer explicit în acest caz să fac o plângere sau un denunț?
(P.S.: știu că întrebarea poate părea chiar idioată, dar eu nu am deloc cunoștințe despre acest domeniu, tocmai de aceea vă cer ajutorul...)
Bună ziua! Tatălui meu i-a fost furat porumbul (mai mult de un hectar) și bănuia vinovații (2 consăteni + soția unuia dintre ei, poate și alte ajutoare), dar nu avea dovezi. Cei doi consăteni vizați au aflat că tatăl meu încearcă să adune dovezi și să îi reclame la poliție. Unul dintre ei l-a sunat pe tata și i-a propus să vină la el pentru a discuta problema, să nu meargă la poliție înainte de a discuta, poate o rezolvă mai simplu (știm cu toții cât de repede merg lucrurile când apelezi la poliție... :( ). Ieri de dimineață, tatăl meu și cu un prieten(care îl ajută mereu la treburile agricole) s-au dus acasă la cel care l-a sunat invitându-l la o discuție. Au fost așteptați cu bâte și topoare! I-au invitat în curte și i-au atacat. Prietenul tatei a fost lovit grav, căzând la pământ și pentru câteva momente a spus că nu a mai știut de el. A reușit să fugă, iar acum are ambii ochi foarte vineți (unul e aproape negru). Tatăl meu a fost lovit și mai grav, a fost și tăiat, reușind să iasă din curte doar pentru că a pus mâna pe o lopată. A fost cusut la cap, picior și în zona bazinului, are o rană gravă tot în zona bazinului și osul șoldului este grav fracturat, de fapt tot bazinul coxal arată praf. Urmează a fi operat pentru a avea șanse să mai meargă. De asemenea i s-a spus, în urma unui CT cerebral, că o lovitură cu nici 2 cm mai sus i-ar fi fost fatală. Imediat ce a ieșit din curte a apucat să o sune pe mama, fiind ultima apelată, iar aceasta a ajuns destul de repede la locul faptei cu alți 2 colegi de muncă de-ai ei (a rugat pe unul dintre ei să o aducă repede cu mașina - de fapt mai mult a țipat la el în acel moment), a fost chemată salvarea și poliția. Poliția din sat este formată dintr-un singur agent care nu a reușit să facă mai nimic. Cei doi atacatori au țipat la polițist, i-au vorbit urât și l-au dat afară din curte. Mie nu mi se pare normal. Înțeleg că este proprietate privată, dar tatăl meu și prietenul lui au intrat acolo invitați, neînarmați în jurul orei 10:00 AM. Am o mulțime de întrebări; De ce nu au fost arestați atacatorii? Care sunt pași de urmați pentru ca cei vinovați să fie pedepsiți cât mai repede și cu pedeapsa maximă? Cum e posibil ca poliția să nu poată face nimic într-un asemenea caz și acei oameni să fie 'bine mersi' în libertate? Este evident că aveau de gând să îl omoare. La cum arată tatăl meu acum, nu e vorba doar de o bătaie zdravănă, pentru mine e crimă!!! Dacă s-ari fi gândit că măcar 1% este posibil să i se întâmple așa ceva, clar nu ar fi mers la acei indivizi, dar aparent lumea o ia razna tot mai rău, în fiecare zi. Menționez că totul s-a petrecut într-un sat destul de liniștit cu aproximativ 1000 de locuitori din Muntenia. Se mai bat oameni pe acolo, se mai ceartă, dar bețivi sau în familie, nici vorbă de tentativă de omor sau vătămare corporală în asemenea hal. Vă rog, să îmi spuneți ce pot face; acum mi-e teamă pentru întreaga familie!!!