Buna ziua,
Sunt cetatean roman cu domiciliul in Elvetia.
In ianuarie 2017 pasaportul meu a expirat, am incercat sa il prelungesc prin consulatul din Berna, dar mi-au spus ca este necesara recunoasterea divortului, (divort pronuntat in 2006 in Elvetia) in Romania. Neavand cui sa fac o procura prin consulat...am plecat in tara, nestiind ca poate sa dureze 7 luni de zile...
Fiind obligata sa ma intorc in 24 de ore in Elvetia, dat fiind faptul ca a 2 a zi pasaportul expira si nu mai puteam intra in Elvetia...
Am facut o procura, procura care intre timp se dovedeste a fi "incompleta" ...
Se poate face o procura cu un act de identitate expirat?
Dupa ce am rezolvat cu recunoasterea divortului, am fost la consulatul din Berna si mi-au refuzat actete pentru reanoirea pasaportului...pe motiv ca: nu este facuta mentiunea numeleui purtat in urma divortului pe certificatul de nastere....
Acum sunt probleme la starea civila, nu se poate face mentiunea divortului in certificatul de nastestere...pentru ca, nu este inregistrata casatoria din 1997 (eu nu am stiut ce trebuie sa fac dupa casatorie, am crezut ca toul este rezolvat prin consulatul din Berna)...
Luni urmeaza sa apostilez "certificatul de casatorie" pe care l-am luat din Biel, starea civila unde am fost casatorita (in Elvetia cand divortezi ti se retine certificatul de casatorie), si sa il trimit in Romania.
Pentru ca eu mai mult de atat nu pot obtine din Elvetia, am intrebat deja...
Credeti ca este suficient?
Dar ce fac cu procura (cei de l-a consulatul Roman din Berna mi-au spus ca nu pot da o declaratie..avand pasaportul expirat..), oare o procura se poate face in cazul acesta?
Am sa va "citez" din procura deja facuta in ianuarie pentru recunoasterea divortului... :
- "...ca in numele meu si pentru mine sa se prezinte si sa ma reprezinte la tribunalul jud...si la orice instanta de orice grad, la Primaria orasului...- serviciul de Stare Civila, sau la orice alta primarie, si in fata oricarei autoritati, IN VEDEREA RECUNOASTERII SI INREGISTRARII DIVORTULUI MEU..."
Deci am ajuns la inregistrare divortului pe care nu o poate face din cauza neinregistrarii casatoriei,
DAR in procura mai scrie urmatoarele:
"PENTRU DUCEREA LA INDEPLINIRE A PREZENTULUI MANDAT, mandatarul meu se va prezenta in fata organelor competente potrivit legii, va indeplini ORICE fel de formalitati, va face traduceri, legalizari, supralegalizari, va obtine apostila ETC., va face CERERI SI DECLARATII, va completa formulare, va face TOTUL in baza prezentului mandat, semnand in numele meu si pentru mine oriunde va fi necesar, semnatura sa fiindu-mi opozabila."
- Cand mandatarul meu a vrut sa dea in numele meu si pentru mine o declaratie in fata unui notar...a fost refuzat, De ce?
-Cand eu am vrut sa dau aceeasi decalratie la consulatul din Berna mi-au spus ca nu pot sa dau o declaratie cu un pasaprt expirat... si sa faca acest lucru mandatarul meu din tara...
Consulatul din Berna unde am fost deja, nu ma poate ajuta cu nimic...mi-au spus:" nu stim!"; "este vina dumneavoastra, de ce ati asteptat atat de mult?"; "nu va duceti in tara pentru ca nu o sa rezolvati...si o sa ne sunati din granita sa venim sa va luam, iar noi nu putem intervenii..."; " titlul de calatorie este doar de dus NU SI DE INTORS;...NU PUTETI INTRA IN ELVETIA CU UN TITLU DE CALATORIE..."
CE POT SA FAC?
CE SOLUTII SUNT SI CATE SANSE AM?
CAT TIMP DUREAZA INREGISTRAREA CASATORIE&INREGISTRAREA DIVORTULUI SI MENTIUNEA IN CERTIFICATUL DE NASTERE?
CAT COSTA?
Va multumesc anticipat pentru intelegere si raspuns.
Cu stima,