Conform legii 153/2017, incepand cu data de 1 iulie 2017, cadrele didactice care dobandesc titlul stiintific de doctor opteaza fie pentru indemnizatia pentru titlul stiintific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.
Astfel, in momentul de fata, un profesor care si-a echivalat titlul stiintific de doctor cu gradul I pana la data de 1 iulie 2017, detine atat gradul I cat si indemnizatia pentru doctorat.
Apare intrebarea fireasca: Care este diferenta dintre un cadru didactic care a reusit sa isi echivaleze gradul I pana la aceasta data (1 iulie 2017) si cel care urmeaza demersul de echivalare in acest moment? De ce in primul caz cadrul didactic beneficiaza de ambele drepturi, iar in celalalt caz cadrul didactic trebuie sa opteze pentru una din variante? De ce apare aceasta discriminare?
Luand in calcul varianta de a opta intre indemnizatie si echivalare (conform legii 153/2017), cadrul didactic care alege echivalarea gradelor este nevoit sa astepte cel putin 1 an si 6 luni pana la obtinerea prin echivalare a gradului I (1 an scolar in care se desfasoara inspectia curenta, iar in urmatorul an scolar - depunerea dosarului pentru echivalare: 30 zile - pentru aprobarea de catre inspectorat a cererii, 30 zile - pentru transmiterea dosarului catre centrul universitar de perfectionare, 30 zile pentru propunerea comisiei pentru efectuarea inspectiei speciale, ulterior - efectuarea inspectiei speciale, emiterea ordinului de ministru, etc.).
Urmatoarea intrebare fireasca: Poate cadrul didactic care a optat pentru echivalare sa beneficieze de indemnizatia de doctorat pana in momentul echivalarii, avand in vedere ca acest demers dureaza aproximativ 1 an si 6 luni? Un raspuns negativ la aceasta intrebare ar duce la privarea de orice drept al unui doctor in stiinte, pe o perioada de 1 an si 6 luni.
Va multumesc pentru eventualele lamuriri.