avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Activitate Laur Răduț

Activitate Laur Răduț

Bună ziua. Săptămâna trecută am văzut un autocar second pe internet. L-am văzut,l-am probat și verificat la fața locului, iar sâmbătă m-am dus să-l cumpăr. Vânzătorul mi-a eliberat factură(fiind vorba de persoane juridice în ambele cazuri) iar banii au fost dați jumătate în cont bancar și jumătate în mână. I-am făcut asigurare și l-am alimentat , dar după nici 20 de kilometri acesta s-a oprit de 5 ori. Am sunat vânzătorul spunându-i că îi las autocarul de unde l-am luat și că vreau banii înapoi pentru că nu pot ajunge nici măcar acasă cu el. Acesta a fost de acord, dar azi a refuzat să-mi dea banii înapoi. Ce pot face în acestă situație?
Cornel Vasile a scris:
Mulțumesc frumos pentru răspuns. O să mai aștept până la sesizarea ITM-ului,poate o rezolvăm amiabil. Dacă nu,fac sesizare. Pentru el nu sunt mulți bani (1800 lei) dar pentru mine,sunt bani munciți
In afara de contributiile sociale si impozitul pe venit, nicio alta retinere nu se poate efectua din salariu fara existenta acordului salariatului sau a unei hotarari judecatoresti in acest sens.

De asemenea, neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

Bună ziua. De curând mi-am dat demisia din motive personale,dar și din cauza programului prelungit.
Dupa 15 zile de la încetarea contractului încă mă rog de patron să-mi vireze salariul din perioada 15-25 septembrie plus plata a 8 zile de concediu rămase din 2016 și 16 zile de concediu pe anul 2017. Acesta își motivează refuzul pe motiv că am lipsă de bani în decont. Precizez faptul că pe cardul meu personal îmi vira bani pentru plata facturilor și alte cheltuieli pentru firmă. La toate produsele cumpărate există facturi sau bonuri fiscale dar pe unele le-am omis să le notez în agendă,cerându-i să verifice în contabilitate faptul că există facturi.
Ce pot face în cazul de față?