In urma cu 4 ani am achizitionat un apartament in valoare de 35000 EUR prin programul prima casa. La intocmirea contractului la notar, vanzatorul s-a identificat ca persoana fizica (identificare cu CNP, nu CUI/firma). Pretul apartamentului a fost exprimat ca pret intreg cu mentiunea ca "pretul include TVA". Cota de TVA nu s-a mentionat nicaieri in contract. De asemenea, nu am dat nicio declaratie aditionala prin care eu ca si cumparator imi asum raspunderea asupra vreunei cote de TVA specifice.
Acum doresc sa achizitionez o alta locuinta de la o firma de constructie, iar in antecontract trebuie sa declar ca nu am mai achizitionat alta proproetate prin cota de TVA 5%.
Intrebarea mea este, date fiind informatiile incluse in contractul primei achizitii, se poate determina daca TVA-ul inclus in pret ascunde o cota de 5%. ? In cazul ipotetic in care s-ar determina ca valoarea TVA-ului ar fi fost de 5%, ce posibilitati am eu ca si cumparator de a ataca aceasta informatie, tinand cont ca nu exista nicio mentiune concreta in contract referitoare la valoarea TVA-ului?