avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Activitate Ginagi

Activitate Ginagi

Situatia de fapt:

Societatii X SRL i se anuleaza codul de TVA conform art. 316, alin (11), lit. a) – e), lit.g sau h) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Mai concret, asociatii au cerut sa i se anuleze codul de TVA, anularea codului fiind in septembrie 2019. Deoarece societatea nu mai avea activitate, in luna octombrie 2019 societatea este declarata inactiva (si-a suspendat activitatea la Registrul Comertului pe o perioada de 3 ani).

In urma anularii codului de TVA s-a omis intocmirea, inregistrarea si declararea ajustarii de TVA la bunurile de capital aflate in stoc, nerespectand prevederile art 305, alin. (2), lit. a) din Codul Fiscal. In luna martie 2020 societatea primeste un control inopinant din partea inspectorilor ANAF. In urma controlului s-a constatat ca societatea nu a efectuat ajustarea de TVA si s-a stabilit prin dispozitie masura inregistrarii, declararii si achitarii TVA i cuantumul stabilit de organele fiscale, cu termen in aprilie 2020.Mentionez ca procesul verbal nu este inregistrat in Fisa sintetica ANAF.

In luna iulie 2020 societatea se reinregistreaza ca si platitor de TVA cu declarare la trimestru si s-a face ajustarea de TVA cu aceeasi suma, in favoarea sa.

Intrebare:

1. s-a omis declararea ajustarii in ultimul decont de TVA , depun declaratia 307 dupa finalizarea controlului Anaf asa cum mi se cere in decizia ANAF ?
2. Care este monografia contabila ptr cele 2 ajustari ?
3. Cum se declara la ANAF suma ajustata in favoarea clientului, se trece in primul decont de TVA, respectiv D300 la rd 35 ajustari taxa pro-rata?Sau la care rand din declaratie se trece suma?

Răspuns la discuția Aplicare tva constructii
lamuriti-ma va rog.La persoane fizice am inteles ,este ok cota prezentata de mine , dar la persoane fizice nu am inteles cum este corect taxare inversa sau cota normala de tva 19%.Aici este nelamurirea mea.Art 291 lit.f din CF l-am citit si eu.
Societate comerciala platitoare de TVA construieste un bloc de locuinte si vinde apartamente noi catre persoane fizice si juridice.Catre persoane fizice factureaza cu cota de TVA de 5% (val apartament 450000 lei ) iar catre persoane juridice aplica cota de TVA de 19 % sau aplica taxare inversa ?