Buna seara.
Pai si asta e normal ca sa conteze data la care Politia trimite plicul? Pai din Italia pana in Romania poate face 3 luni? Eu din experientele pe care le-am avut cu amenzile la italieni spun un singur lucru: indiferent ce faci n-ai sanse de castig. Eu am asteptat 1 luna sa mi se spuna data la care politia a trimis informare la firma de inchirieri si nici pana azi n-am primit raspuns. Poti da si un email politiei din Padova ca sa-ti explice data la care a trimis instiintarea, Poti face si contestatie la prefect dar trebuie sa platesti suma majorata ptr ca depasesti cele 5 zile de la instiintare. Si aici e mare tampenie. Daca platesti amenda si faci contestatie la prefect nu ti se ia in considerare ptr ca se considera ca prin plata amenzii ti-ai recunoscut vina. La italieni nu exista prezumtia de nevinovatie. Pana si la noi se aplica acest lucru. Daca contesti un PV in instanta si castigi ti se restituie suma pe care ai platit-o ca amenda!
Roberto92 a explicat mai sus:
Art. 201 din Codul Rutier Italian prevede termenele de prescripție pentru înștiințarea (așa-zisa ”notifica”) relativă proceselor verbale emise pentru violarea normelor de circulație rutieră.
Acestea decurg de la data abaterii sau, în cazuri excepționale, de la data identificării proprietarului. Termenele sunt:
- 90 de zile pentru rezidenții în Italia
- 360 de zile pentru rezidenții altor state
Totuși, dacă mașina a fost închiriată, datele problemei se schimbă:
1) Autoritățile au la dispoziție 90 de zile pentru înștiințarea societății de închirere
2) Societatea are la dispoziție 60 de zile pentru a transmite autorităților datele de identificare ale conducătorului.
3) O dată primite datele de identificare ale conducătorului auto, autoritățile trebuie să-l înștiințeze în:
- 90 de zile pentru rezidenții în Italia
- 360 de zile pentru rezidenții altor state
Abia acum am inteles. Art 201 e interpretat ca fiind cazuri exceptionale ptr cei din strainatate (in special din Romania)- in 360 de zile sa -ti trimita instiintarea din momentul identificarii.
Asa ca daca esti identificat dupa 2-3 ani mai au la dispozitie inca 1 an ptr instiintare.
N-ai nicio sansa sa castigi dupa cate vad.
Eu m-am invatat minte-n-o sa mai merg sau n-o sa mai inchiriez masina si o sa-i sfatuiesc si pe altii sa faca la fel.
La noi mai ai o sansa in instanta, dar sigur ca nu in cazuri grave.
Eu am fost prins cu 68 km/h in localitate, nu era niciun pieton nimic, niciun pericol iar judecatorul a fost de acord cu ceeea ce prevede legea- si anume consecintele incalcarii vitezei.
Aici in Italia orice faci nu e bine. Eu am avut 4 km peste limita legala (79 fata de 75 km) si gata m-au si amendat in Venezia
Acum dupa 1 an si 2 luni imi scriu ca in Verona n-am parcat regulamentar, desi in zona erau f multe autoturisme si am platit si parcarea. Am fost in f multe tari europene dar n-am patit ca in Italia. Si asa cum am mai spus, daca am parcat neregulamentar am avut PV pe parbriz in Austria, Cehia, cum mi se pare normal. Nu sa vii sa-mi spui dupa 1 an ca n-ai respectat nu stiu ce. Plus ca daca trimiti email ai vazut iti raspund ca e 360 de zile de la data identificarii!
da o sa fac o copie si sa vad daca o pot atasa. Din pacate nu pot atasa ptr ca nu buton de atas.
O sa va spun ce scrie in rubrica Recurs pe pagina 2: Potrivit art 203 din D. Lgs 285/92, in termen de 60 zile de la notificarea prezentului pv de contraventie, poate fi introdus recurs pe hartie netimbrata adresata Prefectului din verona, trimis prin scrisoare recomandata postala internationala. Sau alternativ daca nu a fost introdus recurs la Prefect, in conf cu art 204 bis din D.Lgs 285/92 si art 7 din D.lgs 150/2011, in tremen de 60 zile de la notificarea PV, poate fi introdus recurs adresat judecatorului de Pace din verona, trimis prin scrisoare recomandata postala internationala( Dar mai intai trebuie sa se efectueze plata ptr taxa unificata si ch forfetare).
Sigur ca acestea trebuie adresate in limba italiana.
Amenda poate fi contestata asa cum scrie la pag 1 din scrisoarea primita: Contraventia nu a fost Contestata deoarece constatarea s-a facut in baza art 201 alin 1 bis lit. g din Codul Rutier prin dispozitive omologate regulamentar, prev de art.17 alin 133 bis, etc.
Intr-adevar 30% pot plati doar in 5 zile de la notificare. Intre a 6-a zi si 60 de zile de la contestare sau notificare a PV se plateste suma majorata. In cazul meu, suma de plata in 5 zile a fost de 87.25 euro (56.7+21.85+8.7) si acum am de plata 111.55 eur.
Mie in scrisoarea primita imi spune ca pot face contestatie la Prefect in 60 de zile de la primire sau la judecatorul de pace, dar la acesta dupa ce am platit amenda. Eu o sa fac la prefect invocand cele 433 de zile scurse de la intocmirea PV. Eu de ce spun ca sistemul de penalitate nu e corect, ptr ca daca aveam o copie a pv ului cat am stat in Italia plateam amenda de 57 euro si nu de 111 cat e acum (incluzand chelt postale si alte cheltuieli).
Multumesc. In Romania nu este asa. Daca in 5 ani nu ai fost notificat sau nu s-a facut nimic pentru recuperarea debitului atunci fapta se prescrie si nu se mai trimite titlu executoriu.
Acum am o intrebare: in scrisoarea primita scrie ca amenda se plateste cu 0 reducere de 30% in 5 zile de la primire sau de la contestare. Eu daca acum fac contestatie la Prefect inseamna ca in 5 zile de la primirea plicului pot plati doar 70% in situatia in care mi se respinge contestatia ? In scrisoare scrie ca pot face contestatie in termen de 60 zile de la primire a plicului.
OK. Deci in situatia in care nu platesti amenda amenda se dubleaza si devine titlu executoriu. Ce inseamna asta ca ma pot trezi in urmatorii 5 ani cu poprire pe cont? Daca nu, dupa 5 ani se prescrie amenda ca si in Romania. Sau pot fi nevoit sa platesc amenda daca mai merg in acesti 5 ani in Italia? Sau daca nu merg in Italia in urmatorii 5 ani nu ma mai intreaba nimeni nimic?
Deci politistul italian poate incheia cate PV vrea el stiind ca nimeni nu-l poate contrazice. Tu parchezi regulamentar, platesti taxa de parcare pe strada spre ex si apoi dupa ce ai plecat din zona respectiva arunci bonurile de parcare si te poti trezi cu o amenda ptr neplata sau parcare neregulamentara! Ciudat pentru o tara ca Italia care e in UE de la infiintare. Pana si in Romania s-a facut cat de cat o aliniere a legislatiei rutiere cu cea europeana. Astfel, daca esti inregistrat de camere Radar omologate, cu mai mult de 50 km/h decat viteza legala, proprietarul masinii primeste hartie acasa in care este specificata contraventia si sa trimita politiei numele persoanei care a condus autoturismul. La polita RCA, incepand cu luna august 2017 pot fi adaugati mai multi conducatri auto, iar in caz de accident, nu se mai mareste suma de plata a RCA anul viitor pentru proprietar ci pentru cel care a condus. In cazul parcarilor ilegale sau neplata parcarii, politia locala nu are dreptul sa incheie proces verbal sau sa legitimeze conducatorul auto, ci numai un agent de circulatie.
Buna din nou.
Ma poti ajuta si pe mine? Am primit acum dupa 1 an si 2 luni o amenda pentru parcare neregulamentara in Verona. Am primit plicul pe 4 septembrie 2018 si PV este din 28 iunie 2017.
As vrea sa contest la Prefectura din Verona. Am vazut ce ai scris in italiana mai sus, dar te rog daca ma poti ajuta cu traducerea in italiana si a altor fraze si anume:
In primul rand as dori sa -mi anulati PV pentru ca l-am primit dupa 432 de zile de la data constatarii faptei contrar prevederilor art 201
In al doilea rand, desi contractul de inchiriere a masinii Fiat 500, nr...a fost incheiat pe numele meu, masina nu a fost condusa de mine in acea zi, 28.06.2017, ci de sotia mea, care avea dreptul sa o conduca, conform acestui contract.
In al treilea rand, PV nu este semnat de mine sau de sotia mea. In toate tarile UE, atunci cand se intocmeste un PV de contraventie, daca nu este nimeni la masina se lasa o copie a PV pe parbriz,. In acest fel se evita cresterea sumei de plata prin faptul ca cel care se presupune ca a comis fapta a luat la cunostinta de acest lucru si in consecinta va plati suma minima prevazuta de lege si nu o suma majorata.
In al patrulea rand la PV nu s-a atasat nicio poza din care sa rezulte ca masina a fost parcata in ziua, ora si zona indicata in PV.
Buna din nou.
Ma poti ajuta si pe mine? Am primit acum dupa 1 an si 2 luni o amenda pentru parcare neregulamentara in Verona. Am primit plicul pe 4 septembrie 2018 si PV este din 28 iunie 2017.
As vrea sa contest la Prefectura din Verona. Am vazut ce ai scris in italiana mai sus, dar te rog daca ma poti ajuta cu traducerea in italiana si a altor fraze si anume:
In primul rand as dori sa -mi anulati PV pentru ca l-am primit dupa 432 de zile de la data constatarii faptei contrar prevederilor art 201
In al doilea rand, desi contractul de inchiriere a masinii Fiat 500, nr...a fost incheiat pe numele meu, masina nu a fost condusa de mine in acea zi, 28.06.2017, ci de sotia mea, care avea dreptul sa o conduca, conform acestui contract.
In al treilea rand, PV nu este semnat de mine sau de sotia mea. In toate tarile UE, atunci cand se intocmeste un PV de contraventie, daca nu este nimeni la masina se lasa o copie a PV pe parbriz,. In acest fel se evita cresterea sumei de plata prin faptul ca cel care se presupune ca a comis fapta a luat la cunostinta de acest lucru si in consecinta va plati suma minima prevazuta de lege si nu o suma majorata.
In al patrulea rand la PV nu s-a atasat nicio poza din care sa rezulte ca masina a fost parcata in ziua, ora si zona indicata in PV.