Buna ziua!
Imi este clar ca nu forumul este raspunsul pentru chestiuni serioase.
In prealabil m-am informat si situatia mea este oarecum reglementata de norma BNR din 1994 si legea cambiei din 1934.
Din pacate am consulat si avocati, insa nimeni nu a putut sa imi raspunda ce actiune trebuie sa intreprind in instanta pentru a anula biletele la ordin, aflate in posesia administratorului/firmei cu, care contractul comercial s-a incheiat, insa refuza sa imi inapoieze biletele.
Biletele, s-au dat ca si garantie pentru eventuale situati ce ar fi putut sa apara in 2017, si pentru care nu as fi putut onora sau compensa plati.
Prin actul aditional (pact cambial), acesta avea obligatia sa le returneze la sfarsitul anului 2017, eu nemaifiind tinut sa garantez cu aceasta forma de garantare.
La banca am sunat prima data, raspunsul a fost sa contactez un avocat, pentru anulare la judecatorie.
Nici un avocat, macar din pura curiozitate a spetei, nu mi-a putut spune ce actiune reala pot formula in instanta pentru a se declara printr-o ordonanta aceste bilete nule!
Multumesc!
Am urmatoarea situatie.
Prin societatea mea am incheiat un contract comercial cu o alta societate comerciala.
Obiectul contractului presupunea prestari servicii, incheieri de contracte cu persoane juridice.
Pentru prestatie, respectiv in urma contractelor incheiate primeam un comision.
In contract s-a stipulat ca in cazul in care la contractele incheiate de societatea mea intervin situatii de rezilieri de contract ale clientilor, pana la 12 luni, va trebui sa returnez partial sau total sumele primite ca si comision
Fiind 3 asociati in afacere am emis 3 bilete la ordin in alb, avalizate si in nume propriu, cate un bilet pentru fiecare avalist.
Biletele la ordin au fost emise in alb, avand completate doar urmatoarele:
Data emiterii, locul emiterii, la stipulat am scris: la ordin, in locul la oridinul: am scris societatea care mi-a solicitat biletele, la avalist am completat cu nume si prenume si semnatura.
Am lasat necompletat: data scadentei, locul platii, suma, reprezentand, etc.
In acest sens, simultan cu emiterea biletelor la ordin, intre parti, am incheiat un act aditional (pact cambial) in care precizam in mod clar fara echivoc, ca biletele la ordin se trasmit doar cu scopul de a garanta strict doar situatiile unice de rezilieri,
aparute in anul 2017, urmand ca la sfarsitul anului 2017, posesorul biletelor sa le inapoieze emitentului, urmand ca in anul 2018, daca va mai fi cazul sa se convina de comun acord la alta forma de garantare sau sa reemita alte bilete la ordin.
Intre timp, am descoperit ca administratorul firmei respective nu a fost tocmai corect si transparent si am decis sa intrerupem relatia comerciala cu acesta in ianuarie 2018.
Nefiind de buna credinta, acesta nu si-a respectat obligatia de a returnat biletele la ordin catre emitent, societatea mea, asa cum a agreat in actul aditional semnat si stampilat de ambele parti in 2017.
Am notificat firma posesoare a biletelor prin executor judecatoresc si prin posta cu continut declarat, pentru a inapoia biletele, in notificare specificand ca ne vom adresa organelor competente intrucat comite un abuz.
Administratorul firmei mi-a raspuns printr-o adresa spunand ca retine aceste bilete ca si garantie si in 2018, intrucat sunt contracte incheiate si in decembrie 2017 de catre noi, ce inca nu au implinit 12 luni si pot aparea situatii de reziliere si in 2018.
In ultima notificare, acesta in fapt se erijeaza printr-un raspuns evaziv ce trunchiaza adevarul mentionat in actul aditional, intrucat obligatia mea a incetat in 2017, iar el era obligat sa imi inapoieze biletele prin acest act.
Intrucat persoana este de rea credinta, exista posibilitatea sa le investeasca si sa procedeze la o executare silita, chiar daca stie ca titlurile nu mai sunt valabile existand pactul cambial.
Acesta poate trece o suma si o data scadenta pe bilete si poate urma calea executarii, invocand eventuale rezilieri aparute in 2018, pentru care eu nu am garantat in nici un fel.
Am rugamintea sa imi spuneti, care este actiunea ce ar trebui sa o formulez in instanta, pentru a putea anula biletele la ordin, sau a impiedica sa mai foloseasca aceste bilete.