Va multumesc pentru rapiditatea raspunsului. Totusi, nefiind de specialitate si prin natura profesiei mele neavand macar tangente cu lumea juridica, nu cunosc terminologia si nu stiu cum trebuie procedat. Sora mea a mandatat-o pe mama, care locuieste in acelasi oras cu ex-ul, sa o reprezinte in proces. Mama a angajat o avocata( fara a avea niste recomandari prealabile) care a obtinut amanrea in scopul construirii unei aparari solide. Parerea mea este ca nu prea are ce apara, ei fiind deja divortati o data! Care ar fi pasul urmator? Sa ne adresam avocatei sau altui avocat cerandu-i textual ceea ce ne-ati recomandat {ar trebui invocata exceptia puterii de lucru judecat intemeiata pe hotararea straina (recunoasterea hotararii straine pe cale incidentala)} sau ne puteti formula o alta exprimare, ca pentru unii mai putin cunoscatori in ale dreptului- asta pentru a nu ofensa avocatul cu o asa eruditie brusca in cazul nostru?
Multumesc tuturor acelora care ne-ar putea da un sfat competent pentru ce urmeaza sa facem.
V-as ruga in masura in care se poate sa ma lamuriti asupra pasilor ce trebuiesc urmati pentru rezolvarea acestei probleme pe care v-o prezint pe scurt.
In urma cu trei ani sora mea ( casatorita la momentul acela si mama unui copli minor) a obtinut viza de rezidenta permanenta in Australia impreuna cu sotul si copilul. La putin timp dupa ce s-au stabilit acolo, sotul ei si-a manifestat violent neadaptarea la schimbarea de mediu( sora mea gasise serviciu, el lucra ceva ce nu isi dorea ) si a dorit sa se intoarca in Romania( unde, ulterior, am aflat ca avea o relatie extraconjugala veche). Sora mea si copilul se adaptasera foarte bine si au refuzat sa se intoarca, moment in care el a inceput sa devina agresiv fata de ea,amenintand-o si chiar lovind-o frecvent. In final el s-a reintors in Romania unde si-a reluat relatia extraconjugala, din care a rezultat in acest an si un copil. Sora mea a obtinut o angajare permanenta, pe domeniul de pregatire si retribuita peste medie. In acest an, la 2 ani si jumatate de la emigrare, ea si copilul au obtinut cetatenia australiana. Sora mea a intentat actiune de divort in Australia unde legile statului prevad ca dupa 1 an de cand s-a declarat oficial separarea cuplului la autoritatea competenta, reclamantul este rechemat sa isi sustina sau nu cererea initiala de divort, dupa care judecatorul emite o hotarare definitiva. Hotararea a fost pronuntata definitiv in august. Paratul a fost citat oficial printr-un martor insotit de o autoritate juridica ( se putea prin avocat sau notar, a recurs la un avocat) si a semnat scrisoarea de citare in procesul din Australia. La putin timp dupa aceasta, ex-ul a cerut deschiderea unui proces de divort( al lui, in Romania) prin care cerea desfacerea casatoriei( aceeasi!) din vina sora-mi -evident si recalcularea pensiei alimentare pentru minor.
Intrebarea este: are vreun rost ca sora mea sa vina in Romania sa se judece inca o data cu el pentru acelasi scop??( am spus, hotararea statului australian este definitiva si ea este cetatean australian)Scopul lui este doar de a-i face sicane si de a o ameninta ca daca nu aduce copilul in Romania la el macar 3 luni in vacanta, el nu isi da acordul ca sa i se elibereze copilului pasaport romanesc ( in conditiile in care este cetatean australian si cel mic)si nu mai poate fi scos din tara.
Ce pasi trebuiesc urmati? La prima infatisare s-a dat o amanare pentru citarea tardiva a sorei mele pana in februarie. Sora mea vrea ca tot acest calvar sa se incheie DEFINITIV! Ce sanse are?