avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Activitate Catalina L

Activitate Catalina L

Buna ziua, tatal meu a decedat in ianuarie, fiind la data decesului functionar public angajat al Secretariatului General al Guvernului.
Conform art 40 at legii 188/1999, inteleg ca membrii familiei avand DREPTUL la pensie de urmas pot primi un ajutor echivalent a 3 salarii.
Inteleg din lege ca sotia supravietuitoare (mama mea) are dreptul la pensie de urmas in anumite situatii, mai precis sa indeplineasca varsta standard de pensionare. Precizez ca mama are 61 ani (este deci pensionara) si ca durata casatoriei lor a fost mai mare de 15 ani.
Am luat legatura cu SGG si mi s-a spus ca nu putem beneficia de acest ajutor pt ca sotia supravietuitoare nu primeste pensie de urmas, mama optand intr-adevar pt pensiq cea mai avantajoasa, adica ramanand cu pensia ei.
Este corect raspunsul dat de SGG? Legea spune ca ajutorul se da celor ce au DREPTUL la pensia de urmas, nu celor ce opteaza pentru aceasta pensie si o primesc efectiv.
Si daca intr-adevar cei de la SGG au dreptate, ma intreb care este logica din spatele acestei legi? Sa dea un ajutor considerabil numai sotilor supravietuitori care beneficiaza de pensia de urmas, deci de o pensie mai mare decat a lor si sa "pedepseasca" pe cei ce raman cu pensii mai mici?
Va multumesc anticipat pr raspuns.