avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Activitate Nsss

Activitate Nsss

Răspuns la discuția Contract colectiv de munca
Multumesc.

Cornel Vasile a scris:

Modalitatile legale prin care puteti actiona sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

Buna ziua,
lucrez in ture 12/24 si 12/48. Programul de lucru incepe ziua la ora 6 dimineata si se termina la ora 18:30 si schimbul de noapte incepe la ora 18 si termina la ora 6:30 dupa 12 ore si jumatate din care jumatate de ora este pauza de masa. In codul muncii este specificat: Art. 115. [durata specială a timpului de muncă] (2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore. Art. 137. [repausul saptamanal](1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Intrebarea mea este daca se respecta art.115 si art.137 mai sus mentionate , deoarece eu dupa tura de zi de 12:30 ore am perioada de repaus de 23 de ore si jumatate, iar dupa tura de noapte nu beneficiez de 48 de ore consecutive care sa inlocuiasca repausul saptamanal, nu am alt repaus saptamanal de 48 de ore consecutive.
Contractul colectiv de munca a fost renegociat in 2017 de cand au si modificat programul de lucru. Eu nu am respectat noul program si m-am pontat in continuare de la ora 6 la 18 si de la 18 la 6 motivand ca nu e legal altfel insa mi s_au taiat orele si mi-a scazut salariul. Cum imi pot recupera banii restanta. Vreau sa_i fac sa recalculeze.