avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Activitate Eliana11

Activitate Eliana11

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns concret la urmatoarea intrebare: baza de calcul a CASS din dobanzi consta in suma dobanzilor brute bonificate de banca, sau in suma neta (respectiv dobanda bonificata minus impozitul de 10% retinut de banca)? Daca baza de calcul o constituie suma bruta, inseamna ca statul aplica CASS-ul si la impozitul deja retinut la sursa si nu cred ca este tocmai corect.
In general articolele pe aceasta tema sunt foarte evazive si dau nastere la interpretari, de aceea as avea nevoie de un raspuns clar.
Va multumesc!
Răspuns la discuția CASS venituri din dobanzi
Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua,
Am inteles ca daca sunt pensionar si incasez dobanzi din depozite bancare peste plafonul de 12 salarii minime brute trebuie sa depun declaratia unica pentru calculul CASS. Am doua intrebari legat de subiect:
1. In cazul depasirii plafonului se plateste CASS la toata suma reprezentand dobanzi, sau doar la ceea ce depaseste plafonul?
2. Cum anume se calculeaza CASS-ul la sumele provenite din dobanzi (se scade impozitul de 10%, sau se calculeaza la suma totala reprezentand dobanda)?

Va multumesc!
Răspuns la discuția Formulare Contestatie in anulare
Va multumesc pentru raspuns, dar acesta nu ma ajuta deloc. Da, la modul general, mai exista si revizuirea, ca si cale extraordinara de atac. Este insa aceasta aplicabila in cazul meu? Daca da, la care dintre situatiile strict enumerate pentru revizuire conform art. 509 NCPC considerati ca m-as putea referi/ incadra? Cu toate ca nu sunt jurist, deci opinia mea este a unui neprofesionist, eu nu prea vad unde m-as putea incadra.
Buna seara,
Am si eu nevoie de ajutorul dvs. intr-o speta juridica. In anul 2016 am gasit in cutia de scrisori un PV de amenda ilizibil. Am obtinut ulterior (pe data de 15 mai) o copie a respectivului document de la sectia de politie care l-a incheiat si am depus plangerea contraventionala in termenul legal de 15 zile (pe data de 29 mai). In prima instanta mi s-a dat castig de cauza insa cei de la politie au depus cerere de apel invocand exceptia tardivitatii, pe motiv ca mi-ar fi comunicat respectivul PV mult mai devreme (in luna martie 2016 prin posta si ulterior in aprilie prin afisare pe usa locuintei), considerand ca urmare ca plangerea contraventionala pe care am introdus-o pe data de 29 mai nu ar fi fost depusa in termen.
In decizia de la apel judecata luna trecuta, judecatorul constata ca documentele invocate de politie sunt nelegale (prin posta nu exista semnatura ca as fi primit respectivul document, iar afisarea s-a facut la o alta adresa decat cea de la domiciliul meu) si retine ca data a comunicarii PV data de 15 mai. Cu toate acestea admite apelul politiei si a exceptiei tardivitatii, anuleaza sentinta initiala si respinge plangerea contraventionala ca tardiv formulata, considerand ca data a depunerii acesteia data data de 26 iunie, in conditiile in care data reala a depunerii este data de 29 mai (data la care respectivul PV era deja prescris, acesta fiind incheiat pe data de 9 martie 2016).
Pentru ca nu stiam ce e cu data de 26 iunie, am mers sa vad dosarul si am constatat ca aceasta era data cand dosarul a fost inregistrat in sistem, urmare a disjungerii dintr-un alt dosar in care, din eroare, fusese clasata initial plangerea contraventionala. Cu privire la acest aspect mentionez ca eu am observat respectiva eroare la termenul de judecata pe care l-am avut in respectivul dosar (26 iunie), moment in care am informat instanta, aceasta dispunand disjungerea. Ulterior am observat ca la noul dosar nu au fost transferate toate documentele care tineau de acesta (printre care si plicul, cere era dovada depunerii in termen) si am facut o cerere de transferare a documentelor, cerere existenta la dosar. Cu toate acestea, plicul a ramas in continuare la vechiul dosar, iar completul de la apel a ignorat celelalte documente existente din care reiesea depunerea in termen a plangerii contraventionale, si s-a raportat la data de 26 iunie ca data a depunerii, cu consecintele anterior mentionate (respingerea plangerii contraventionale ca tardiv formulata).
De la Tribunal mi s-a spus ca singura posibilitate de a corecta aceasta decizie ar fi formularea unei contestatii in anulare. Rugamintea mea la dvs. este sa ma sfatuiti cum ar trebui sa formulez aceasta contestatie si nu ma refer aici la document in integralitatea lui deoarece am gasit cateva modele pe internet, ci la cererea efectiva. Ar fi corect, de ex: respingerea exceptiei tardivitatii si constatarea faptului ca la data depunerii plangerii contraventionale executarea amenzii era prescrisa conform prevederilor art. 14 din OG nr. 2/2001...?
O alta intrebare ar fi: in afara contestatiei in anulare, mai exista vreo cale de atac a acelei decizii?
Va multumesc anticipat!