avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Activitate ghiocel6000

Activitate ghiocel6000

Multumesc. Nu vreau, intr-adevar, sa ma felicite cineva ca platesc mai mult. Insa nu cunosc din practica judiciara daca pot cere despagubiri la valoarea reala a imobilului, in cazul in care pierd acest proces, daca am fost de acord sa platesc o taxa de timbru calculata de instanta la jumatate din valoarea acestuia.

Liliana Gradinaru a scris:

Nu cred că e înțelept să mergeți să mergeți în instanță fara un avocat in acest tip de dosar.
Nu știu în ce măsură s-ar aplica acel principiu în cazul dv, din cele arătate nu îmi prea pare.
Trebuie analizate actele, calculate termene, chestiuni destul de tehnice. In niciun caz taxa de timbru nu se plătește.la valoarea de circulație, rugați instanță sa o calculeze pentru dv. Nu va felicita nimeni că ați plătit mai mult.
Mergeți măcar să stați de vorbă cu un avocat, e mai ieftin decât sa pierdeți.

Buna ziua! Multumesc pentru raspuns. Instanta a calculat taxa de timbru pe care Institutia Prefectului trebuie sa o plateasca pentru punctele II si III din cererea de chemare in judecata, respectiv radierea inscrierii din Cartea Funciara a numarului cadastral si anularea tuturor actelor subsecvente actului administrativ. Pentru punctul I, respectiv constatarea nulitatii absolute a Ordinului Prefectului mentionat, Institutia Prefectului nu trebuie sa plateasca taxa de timbru. Eu pot sa platesc taxa de timbru (pentru ca am invocat uzucapiunea) la valoarea calculata de instanta pentru Institutia Prefectului (care a considerat ca are gratuitate la taxa de timbru si pentru punctele II si III, dar instanta nu a acceptat) sau pot sa o calculez eu si sa o platesc.
Suntem inca in faza de fond. Am fost citat la al treilea termen ca intervenient fortat.
Buna ziua!

In anul 2005 am cumparat impreuna cu sotia mea (intre timp am divortat) un imobil+teren cu credit ipotecar de la o persoana fizica, la notariat, cu toate actele verificate si de banca. De curand am fost chemat in judecata ca intervenient fortat intr-un dosar in care Institutia Prefectului se judeca cu vanzatorul acelui imobil si cu Primaria orasului, pe motiv ca ordinul emis de Prefectura privind constatarea dreptului de proprietate privata asupra unui teren in conditiile art. 23 din Legea 18/1991 a fost emis “in mod netemeinic si nelegal”. Se invoca in principal faptul ca informatiile dintr-o adresa a Primariei in baza carora a fost emis titlul de proprietate nu erau corecte, mai precis Primaria a informat ca vanzatorul figureaza in Registrul Agricol 2004, iar Institutia Prefectului sustine ca acesta nu figureaza inscris in Registrul Posesorilor. Institutia Prefectului solicita constatarea nultatii absolute a Ordinului Prefectului mentionat, radierea inscrierii din Cartea Funciara a numarului cadastral si anularea tuturor actelor subsecvente actului administrativ. Institutia Prefectului sustine ca face asta in urma unor sesizari (nu spune cine a facut acele sesizari) si pentru ca este garantul legalitatii.
Am facut o cerere de interventie principala in care am invocat uzucapiunea pe motiv ca am detinut terenul mai mult de 10 ani, in baza actului pe care l-am considerat valabil. Instanta, la cererea avocatului Institutiei Prefectului, a spus ca trebuie sa platesc o taxa de timbru la o valoare stabilita de ea sau pot sa-mi calculez eu taxa de timbru si sa o platesc pentru ca am cerut uzucapiunea. Acasa am constatat ca taxa de timbru era pe o valoare la jumatate din valoarea actuala a imobilului si a terenului.
Mentionez ca au fost mai multe procese identice, iar pe fond Institutia Prefectului a castigat, proprietarii pierzand terenul de sub casa. In cazul meu s-a cerut nu numai anularea titlului de proprietate, ci si anularea actelor subsecvente.
As avea doua intrebari.
1. Am constatat din Legea 18 ca acel Ordin al Prefectului se emite dupa ce o comisie a Institutiei Prefectului analizeaza documentele de la dosar si le avizeaza. Acea comisie nu a fost mentionata in cererea de chemare in judecata.
As vrea sa invoc principiul de drept “Nemo auditur propriam turpitudinem allegans”, nimeni nu poate invoca in sustinerea intereselor sale propria sa culpa. Ce exceptie as putea ridica atunci cand reclamantul da in judecata pe cineva, el fiind vinovat de fapta pe care o imputa paratului? Practic, Institutia Prefectului cere anularea unui act emis de ea insasi, dupa ce propria comisie l-a avizat, dand vina pe o adresa a Primariei. Comisia Institutiei Prefectului cred ca era cea care ar fi trebuit sa verifice toate actele din dosarul depus de cel care ne-a vandut imobilul.
2. Daca platesc taxa de timbru la valoarea stabilita de instanta (jumatate din valoarea reala) si pierd procesul de anulare titlu de proprietate, pot dupa aceea sa cer despagubiri de la vanzator, Primarie si Prefectura (pentru ca actele au fost emise cu complicitatea tuturor) la valoarea reala a imobilului+teren? Eu intentionez sa calculez si sa platesc taxa de timbru la valoarea reala.

Va multumesc.