avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Activitate antoniu2

Activitate antoniu2

Răspuns la discuția contestatie cerificat handicap
Legea 263/2010

Pensia pentru limită de vârstă
Art. 58

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:

a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;

c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.


Răspuns la discuția contestatie cerificat handicap
Din cate am citit pe siteul directiei generale de asistenta sociala a copilului Bucuresti serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap se intocmesc dosare diferite .
Răspuns la discuția contestatie cerificat handicap
Nu mai stiu ce sa cred la Bucuresti se dau certificate handicap pentru pensionare conform Legii 263/2010 iar la Tg-Mures nu . Cui sa ma adresez ? Vreau sa completez dosarul dar nu mi-l primesc .
Răspuns la discuția contestatie cerificat handicap
Am fost la Casa nationala de pensii si acolo ne-au spus ca trebuie un certificat de incadrare in grad de handicap in scopul pensionarii in conformitate cu prevederile legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice . Am fost la serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap Mures ca sa ma informez ce dosar sa completez dar am primit raspunsul ca ei nu dau ci cei de la casa de pensii . Pe siteul directiei generale de asistenta sociala a copilului Bucuresti serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap apare :

" Acte necesare depunere dosar pentru certificat de încadrare în grad de handicap în scopul pensionării în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

DOSAR CU ŞINĂ
ACT DE IDENTITATE - original şi copie xerox;
În funcţie de statutul socio-profesional:
- ADEVERINŢĂ DE SALARIAT - pentru salariaţi - în original;
sau
- DECIZIE DE PENSIONARE INVALIDITATE (cu specificarea datei de revizuire) şi ULTIMUL TALON DE PENSIE - pentru pensionari de invaliditate - în copie xerox;
sau
- ADEVERINŢĂ DE LA ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE - pentru cei care nu realizează venituri -în original;
COPIE XEROX CARTE DE MUNCĂ;
DOCUMENT MEDICAL DE LA MEDICUL SPECIALIST
ALTE ACTE MEDICALE (BILETE DE IEŞIRE DIN SPITAL, ANALIZE MEDICALE, COPII FIŞE DISPENSARIZARE, etc.) - după caz sau la solicitarea specialiştilor Serviciului Evaluare Complexă;
ADEVERINȚĂ ELIBERATĂ DE CASA DE PENSII, CARE SĂ CUPRINDĂ CALCULUL STAGIULUI DE COTIZARE.
Buna seara , Sotia mea a obtinut certificat de incadrare in grad de handicap accentuat valabil 24 luni cu data dobandirii handicapului 1983 . Mentionez ca data incadrarii in munca este 1985 deci handicapul este prexistent calitatii de asigurat si are o vechime in munca 32 ani si 5 luni . Tip handicap auditiv hipoacuzie bilaterala neurosenzoriala profunda , handicap existent si la alti membri ai familiei . . Vrem sa se inscrie la pensie pentru limita de varsta am vrea sa contestam certificatul pentru ca conform legii trebuie sa fie permanent si sa fie specificat ca este pentru pensionare la limita de varsta .
Intrebarea noastra este daca putem contesta certificatul si ce sanse avem . Cand an facut dosarul am completat o cerere tip . Ce putem face in situatia existenta sa asteptam 2 ani rezizuirea certificatului .
Buna seara , Sotia mea a obtinut certificat de incadrare in grad de handicap accentuat valabil 24 luni cu data dobandirii handicapului 1983 . Mentionez ca data incadrarii in munca este 1985 deci handicapul este prexistent calitatii de asigurat si are o vechime in munca 32 ani si 5 luni . Tip handicap auditiv hipoacuzie bilaterala neurosenzoriala profunda . Vrem sa se inscrie la pensie pentru limita de varsta am vrea sa contestam certificatul pentru ca conform legii trebuie sa fie permanent si sa fie specificat ca este pentru pensionare la limita de varsta .
Intrebarea noastra este daca putem contesta certificatul .