,,Pretul la care se promite aceasta vanzare este xxxxxx lei, pret ce include tva 5 %, suma din care din care subscrisa promitent vanzatoare, am primit de la promitent cumparator, cu titlu de avans suma de 2260 de lei, anterior autentificarii prezentei promisiuni, de asemenea, urmeaza sa primesc de la promitent cumparator, cu titlu de avans, in termen de 3 zile, incepand de azi, data autentificarii prezentei promisiuni, suma de 200.000 de lei, din contul cumparatorului, iar diferenta de pret xxxxx lei, urmeaza sa imi fie platita din sursele proprii ale promitent cumparatorului, la data incheierii contractului de vanzare- cumparare in forma autentica"
Eu, _____________ , necăsătorită, în calitate de promitent cumpărătoare, promit să cumpăr până la data de ____ , de la DEZVOLTARE IMOBILIARĂ S.R.L., apartamentul ce formează obiectul prezentei promisiuni, la preţul şi în condiţiile mai sus stabilite.
Eu, promitent cumpărătoarea, mă oblig să suport din surse proprii spezele bancare, conform articolului 1666 Cod Civil, astfel încât promitent vânzătoarea să primească integral preţul vânzării. --------------------------------------------------------------------------------------------------
În cazul în care eu, promitent cumpărătoarea, nu voi plăti suma de ___ Lei (___ lei) în contul şi la termenul stabilite mai sus, sunt de acord cu rezoluţiunea de plin drept a promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare în virtutea unui pact comisoriu, în temeiul art. 1.553 Cod Civil, situaţie în care promitent vânzătoarea va păstra suma de ___ Lei (___ lei), plătită de mine până la această dată, cu titlu de daune-interese.------------------------------------------------------------------
Eu, promitent cumpărătoarea, mă oblig să suport din surse proprii spezele bancare, conform articolului 1666 Cod Civil, astfel încât promitent vânzătoarea să primească integral suma de ___ Lei (___ lei).----------------------------------------------------------------------------------
Eu, _______________, cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal cu privire la declaraţiile false, pe proprie răspundere, declar că sunt necăsătorită. --------------------------------
În cazul în care, promitent vânzătoarea refuză nejustificat să încheie contractul de vânzare-cumpărare la termenul şi în condiţiile stabilite, promitent cumpărătoarea poate solicita instanţei de judecată pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare. În cazul în care, promitent cumpărătoarea renunţă la beneficiul promovării unei acţiuni judecătoreşti pentru executarea vânzării, promitent vânzătoarea este obligată la plata către promitent cumpărătoare a dublului sumei platită cu titlu de avans în termenul maxim de 30 zile calendaristice de la notificarea scrisă transmisă de către promitent cumpărătoare, fără alte despăgubiri sau penalități și fără obligația de a mai încheia contractul de vânzare-cumpărare. -----
De asemenea, dacă promitent vânzătoarea nu îşi îndeplineşte promisiunea de a încheia contractul de vânzare - cumpărare, promitent cumpărătoarea are dreptul, ca la termenul fixat prin promisiunea bilaterală pentru autentificarea contractului de vânzare - cumpărare să solicite înscrierea în cartea funciară a unei ipoteci legale asupra apartamentului, în favoarea sa, pentru restituirea sumei plătite în baza promisiunii potrivit art. 2386 pct. 2 Cod civil.
În cazul în care, promitent cumpărătoarea refuză să încheie contractul de vânzare-cumpărare la termenul şi în condiţiile stabilite, nu va putea cere promitent vânzătoarei restituirea avansului, această sumă având caracter de daune interese pentru neexecutarea obligației, urmând a fi reținută de către promitent vânzătoare.
În cazul în care, până la data stabilită pentru realizarea vânzării, promitent vânzătoarea nu respectă termenul de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare promis din motive obiective, cum ar fi: întârzierea lucrărilor de construcţie sau a branşamentelor de utilităţi, întârzieri la întocmirea documentaţiilor cadastrale şi/sau a lucrărilor de publicitate imobiliară, ori la obţinerea oricăror acte administrative necesare definitivării documentaţiilor mai sus menţionate, promitent cumpărătoarea poate solicita restituirea avansului, într-un termen de maxim 30 de zile de la data la care au notificat în scris promitent vânzătoarea, iar parțile vor fi repuse în situația anterioară, fără plata altor penalități sau despăgubiri de către promitent vânzătoare și fără obligația de a mai încheia contractul de vânzare-cumpărare cu privire la imobil. În acest caz, promitent cumpărătoarea va putea solicita restituirea avansului plătit, urmând a semna un act de încetare a promisiunii de vânzare-cumpărare pentru restabilirea situației anterioare. Dacă promitent cumpărătoarea nu va solicita restituirea avansului plătit până la (inclusiv) data stabilită pentru încheierea contractului de vanzare-cumpărare, termenul promisiunii de vânzare cumpărare se va prelungi până la încetarea cauzelor care au generat imposibilitatea semnării contractului de vânzare-cumpărare cu o perioada de minim 30 de zile calendaristice, urmând a fi semnat un act adițional de către parți privind prelungirea termenului contractual.
Prezenta promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare nu ţine loc de contract de vânzare - cumpărare.
De comun acord, părţile contractante pot modifica, în tot sau în parte, prevederile prezentei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare.
Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in lei din euro. In antecontract scrie ca este suma promisa cumpararii apartamentului si este trecuta in lei, nu se spune nimic de euro sau de vreo alta recalculare. Acum a venit ziua sa expire antecontractul pt ca blocul nu este gata si trebuie sa merg la prelungirea lui cu 5 luni. Dar surpriza, pentru ca 1 euro a crescut cu 0,15 lei si dezvoltatorul vrea mai multi bani de la noi, adica vrea sa se scrie pe noul antecontract ca pretul final va fi la cursul din ziua semnarii contractului de vanzare cumparare adica de prin luna noiembrie 2018 care probabil va fi mult mai mare, pe langa cresterea deja de la 4,52 la 4,66. Atunci mi s-a dat o asigurare verbala ca chiar daca euro va fi 4,7 sau 4,3 lei, pretul final va ramane acelasi. Acum se pare ca s-au razgandit.
La un calcul simplu daca valoarea euro va mai creste doar foarte putin, cu 0,20 lei crestere la 1 euro, la un pret al apartamentului de de 50.000 de euro, diferenta ceruta de dezvoltator este de 10.000 de lei. Mi s-a spus ca daca nu prelungesc mi se vor da toti banii inapoi, dar pierderi notariale oricum vor fi.
Ce scrie in antecontractul realizat la notar acum aproape un an.
,,Pretul la care se promite aceasta vanzare este xxxxxx lei, pret ce include tva 5 %, suma din care din care subscrisa promitent vanzatoare, am primit de la promitent cumparator, cu titlu de avans suma de 2260 de lei, anterior autentificarii prezentei promisiuni, de asemenea, urmeaza sa primesc de la promitent cumparator, cu titlu de avans, in termen de 3 zile, incepand de azi, data autentificarii prezentei promisiuni, suma de 200.000 de lei, din contul cumparatorului, iar diferenta de pret xxxxx lei, urmeaza sa imi fie platita din sursele proprii ale promitent cumparatorului, la data incheierii contractului de vanzare- cumparare in forma autentica"
Cu alte cuvinte am dat o suma in lei, echivalentul a 500 de euro (rezervarea), apoi avans 200.000 de lei si la final diferenta care scrie exact cat. Nu scrie nimic de cursul euro sau alta conversie, iar acum, la semnarea actului aditional de prelungire a antecontractului, care este tot din vina lor, cer Cursul euro Bnr din ziua identificarii apartamentului.
Este normal sa ceara bani in plus daca pretul promis a fost cel de la antecontract? S-a mai intalnit cineva cu problema aceasta?