avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Activitate MirceaDWC

Activitate MirceaDWC

Prelungirea a fost tot la notariat și este notată în cartea funciară. Evident că și eu bănuiesc o înțelegere între cei doi, mai mult chiar și semnarea a două acte adiționale cu o procură care era deja retrasă și înregistrată ca atare mi se pare că este trasă de păr, în sensul că bănuiesc că și notarul în cauză a știut ceva (la urma urmei a autentificat un antecontract pe o parcela deja ocupata ca și suprafața cu alte 3, dintr-o altă localitate, aflată într-un alt județ...)
Din ce înțeleg, nu există o altă cale de radiere a acelei ipoteci decât prin contestație la executare sau în subsidiar în urma soluționării plângerii penale, dacă se constată existența faptelor penale.
Mulțumesc pentru ajutor.
Ipoteca legală este pusă de executorul judecătoresc, în cartea funciară fiind notate cele trei promisiuni inițiale de vânzare plus cea de-a patra și ipoteca pusă de executorul judecătoresc, parcela inițială nefiind dezmembrată.
Speram sa existe varianta în care se suspendă ipoteca și orice acțiune de executare până la soluționarea plângerii penale sau posibilitatea ca proprietarul să constituie un fond de garantare la dispoziția executorului judecătoresc în schimbul ridicării ipotecii, până când se soluționează procesul penal sau cel civil după caz... Bănuiesc că nu există posibilitatea, având în vedere cele două acte adiționale încheiate în lipsa unei procuri, practic o uzurpare a calității de mandatar, ca oficiul de cadastru să revină asupra ipotecii legale?
Notificarea de întârziere este suficient să fie trimisă prin posta cu confirmare de primire, sau e mai bine să fie făcută prin notar sau executor?
Buna ziua,
Am sa incerc sa expun pe scurt situatia cu care ma confrunt si pentru care va cer sfaturile avizate:
Am semnat o promisiune de vanzare cumparare cu proprietarul unui lot de teren de 1150 mp. Obiectul promisiunii este o suprafata de 381 mp din lotul respectiv, impreuna cu o constructie ce urma sa fie eradicata dupa planurile date de mine (anexa la promisiune), cu un anumit nivel de dotari. Ulterior, proprietarul a mai semnat 2 antecontracte, cu obiecte similare, dar pentru case diferite. Am platit un avans destul de mare, cu scopul finalizarii constructiei pana la data de 30.08. Lucrarile au demarat simultan la toate cele 3 imobile, insa a mea a ramas cea mai in urma, colaboratorul proprietarului pentru constructii miscandu-se destul de incet. La sfarsitul lunii August am semnat o prelungire a termenului pana la data de 30.04.2018, blocand pretul in lei, astfel incat sa nu ma afecteze cursul valutar galopant. In Luna Octombrie, intrucat nu s-a mai miscat nimic pe santier am chemat proprietarul la teren impreuna cu constructorul si s-au stabilit niste termene de executie, printre care constructie la rosu pana la sfarsitul lunii noiembrie. S-au mai executat niste lucrari, si s-a ajuns la sfarsitul lunii noiembrie doar la stadiul de fundatie, inclusiv placa de egalizare. A fost momentul in care proprietarul a concediat colaboratorul si a angajat un altul, care a continuat lucrarile la interioarele celor doua case aflate in faze mai avansate, intrucat nu putea efectua lucrari la exterior din pricina vremii, urmand ca imediat ce vremea va permite sa o finalizeze si pe a mea, astfel incat sa ne incadram in termen.
Insa, vechiul colaborator al proprietarului avea o procura. Imediat dupa ce a fost concediat, dar inainte ca procura sa fie anulata la notar (cu o zi inainte), a semnat cu un tert, la un notariat din alta localitate, o a patra promisiune de vanzare-cumparare doar pentru o suprafata de teren de 381 mp, in baza caruia a incasat 90% din pretul antecontractului. Aceasta promisiune a fost urmata de doua acte aditionale, la o luna diferenta, facute cu tertul in cauza la acelasi notariat, in conditiile in care procura nu mai era valabila (fusese anulata, lucru demonstrat cu documente). La expirarea celui de-al doilea act aditional, tertul a chemat proprietarul la notariat pentru perfectarea actelor, proprietar care evident a refuzat, motivand ca actele in cauza sunt facute fara stirea lui, ulterior depunand si plangere penala impotriva fostului colaborator pentru abuz de incredere, inselaciune, fals in declaratii, precum si impotriva notarului pentru abuz in serviciu. Insa tertul in cauza, desi a cunoscut situatia (fiindu-i expusa la notariat si consemnata intr-o minuta autentificata), a mers la un executor, care a pus ipoteca pe intreaga parcela de 1150 mp, pentru suma platita in avans.
In aceasta situatie, actualul colaborator al proprietarului refuza - pe buna dreptate zic eu - sa continue lucrarile la casa ce face obiectul promisiunii semnate de mine, intrucat banca care ma finanteaza nu va plati decat daca terenul si imobilul sunt libere de orice sarcini.
Nu stiu care sunt metodele prin care proprietarul poate ridica sau anula ipoteca, astfel incat lucrurile sa se deruleze normal mai departe...
M-am gandit sa fac o notificare proprietarului, prin care sa ii cer sa opteze - sub sanctiunea clauzei penale din promisiune, pentru rezolvarea amiabila in una din urmatoarele variante:
1. sa ridice/achite/anuleze ipoteca in maxim 10 zile si sa incheie cu mine un act aditional prin care sa se oblige, cu termene clare si sub sanctiuni de intarziere, sa finalizeze constructia, bransamentele la utilitati si documentele necesare vanzarii pana la un termen dat (rezonabil)
2. sa imi returneze avansul si cheltuielile aditionale efectuate, impreuna cu dobanda calculata dupa media dobanzilor anuale efective pentru creditele de consum si sa reziliem promisiunea la achitarea acestora, la fel, intr-un termen dat.
Ce altceva as putea sa fac, sau ce pot face, astfel incat sa ajung la o solutionare?
Multumesc