(1) Dacă activitatea de urmărire penală nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
(1) Competenţa de soluţionare a contestaţiei aparţine după cum urmează:
a) în cauzele penale aflate în cursul urmăririi penale, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă;
Dosarul este la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.
Desi domiciliul meu si al faptuitorului este in afara Bucurestiului, presupun ca instanta careia ii revine competenta sa judece cauza este Judecatoria Sectorului 1, respectiv acolo va trebui sa depun contestatia.
Am citit ca exista si varianta memoriu adresat Prim-Procurorului Parchetului. Banuiesc ca va trebui sa-l depun la registratura Parchetului (care s-a dovedit inutila pentru cererile depuse) si nu pot fi sigur ca va fi citit.
Care varianta o considerati mai eficienta pentru atragerea atentiei procurorului de caz si inchiderea dosarului?
Repet ca scopul meu este emiterea unei ordonante care sa ridice sechestrul asigurator asupra banilor blocati la curier.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta:
In iulie 2014 persoane necunoscute m-au inselat in procesul de achizitionare al unui telefon de pe forumul unui site.
Respectivul telefon ar fi trebuit trimis printr-o firma de curierat. Am primit un colet, fara optiune de deschidere inainte de plata. Am achitat contravaloarea coletului apoi l-am deschis si am constatat ca acesta contine un top de coli A4 si un CD care sa replice greutatea si miscarea unui telefon.
Au urmat: plagere penala, deshidere dosar penal incadrat conform art. 244 CPP. emitere ordonanta de catre procurorul de serviciu prin care s-a impus sechestru asigurator (la sediul curierului) asupra sumei achitate, pana la solutionarea dosarului.
Pe baza informatiilor pe care le detineam (cont user forum si numerele de telefon fix si mobil de pe care am fost contactat de catre vanzator) am incercat sa aflu identitatea reala a vanzatorului, lucru pe care agentul de politie din cadrul DGPMB l-a obtinut dupa 3-4 luni de la deschiderea dosarului. Politia din orasul vanzatorului l-a citat pe acesta pentru a obtine o declaratie. Nu au reusit sa dea de urma lui.
In primavara lui 2015 dosarul a fost repartizat unui alt agent al DGPMB. Acesta impreuna cu superiorul sau mi-au transmis ca treaba Politiei s-a incheiat si m-au redirectionat la Parchet sa discut cu procurorul de caz, care intre timp inteleg ca se schimbase si el.
Am fost la Parchet si am depus la registratura o cerere pentru audienta apoi o alta catre procuror prin care am expus situatia actuala cu rugamintea sa emita o ordonanta de ridicare a sechestrului asigurator asupra sumei de bani si sa-mi fie returnata.
Au trecut aproape 4 ani de la deschiderea dosarului si nu s-a intamplat nimic. Precizez ca nu am fost citat/ instiintat niciodata de catre Parchet sau Politie cu vedere la evolutia sau solutionarea/ clasarea dosarului.
Scopul meu este sa obtin acea ordonanta de la Procuror pentru a-mi recupera banii de la curier, nu ma intereseaza soarta celui care a dorit sa ma insele.
Ce pot face pentru ca procurorul sa se ocupe si sa solutioneze odata dosarul pe baza informatiilor primite de la Politie? Care sunt drepturile mele in aceasta situatie in care Parchetul nu face nimic? Procurorul caruia i-a fost alocat dosarul nu are obligatia sa ofere o solutionare cazului?