inteleg si nu prea.....pentru ce notarul nu face actul de proprietate pe numele meu fratelui si mamei 2... dupa care eu si fratele sa facem fiecare act de donatie pentru mama2-a....? de ce este mai buna decat varianta fratele sa renunte la mostenire ......si sa fac doar eu donatia?.....
la dilema respectiva am gasit raspunsul ..bunica urmeaza in linia mostenitori daca noi renuntam .... problema a 2-a daca eu fac actul de donatie catre sotia tatalui....mai pot fi atacat in vre-un fel sa zicem ca doamna nu plateste datoria catre executor se anuleaza donatia? sau vinde casa donatia se anuleaza si executorii ma ataca pe mine ca mostenitor care am fost si nu-mai sunt sau iar pot fi?
3.Clasa a II -a de mostenitori este chemata la mostenire , conform alin 3 al art. 976 NCC, daca descendentii " nu indeplinesc conditiile necesare pentru a mosteni". Aceasta inseamna ca, daca nu exista descendenti sau acestia nu pot ( intrucat sunt nedemni de a mosteni ) sau nu vor sa mosteneasca (sunt renuntatori la mostenire), in temeiul legii este chemata la mostenire urmatoarea clasa, in ordinea stabilita de art 964 NCC, respectiv cea a ascendentilor privilegiati si a colateralilor privilegiati
suntem doi frati.....care vrem sa renuntam la mostenire la casa in favoarea sotiei 2 -a tatalui nostru decedat...am fost sfatuiti sa facem renuntarea unul din frati in favoarea altuia si apoi sa facem donatie mamei 2 ...deoarece ....bunica noastra foarte batrana. greu deplasabila etc nu locuieste in localitate...ar mostenii si ea ceva de la tatal nostru parte din respectiva casa ( problema este ca tatal meu a pierdut un proces cu vecinul si este in faza de executare silita....iar doamna vrea sa ramana cu respectiva casa si dumneai sa plateasca respectiva datorie) intrebarea ar fi de ce eu si fratele meu sa nu renuntam direct... in favoarea ei?