Buna ziua,
Puteti dezbate succesiunea in fata instantei de judecata si atunci se rezolva orice neintelegere cu fratele. Instanta va stabili care este mostenirea de impartit, care sunt cotele-parti ale fiecaruia si cum se vor imparti bunurile. Instanta poate dispune vanzarea apartamentului si impartirea sumei de bani rezultate.
Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Buna ziua,
Reparatia va fi suportata, trebuie suportata de coproprietarii care detin cote-parti asupra spatiului afectat.
Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Buna ziua,
Este greu de raspuns la intrebarea dumneavoastra fara a analiza contractul. Nici nu stiu la ce va spun sa fiti atent inafara de clauze contractuale. In primul rand analizati cate rate mai aveti de platit si care e valoarea reala a bunurilor.
Pentru astfel de situatii care implica si o suma
Importanta apelati la un avocat, e mai sigur. Fara un contract de analizat, aici pe forum primiti doar raspunsuri generale.
Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
Buna ziua,
In primul rand trebuie analizat contractul incheiat. Ulterior, daca se constata existenta unor clauze abuzive recomandarea este formularea unei actiuni in fata instantei de judecata.
Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
Buna ziua,
Se poate dar cu putina diligenta contractuala puteti si sa nu iesiti pe pierdere.
Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
Buna ziua,
Nu se poate dona bunul doar de catre un proprietar dar se poate dona cota-parte a acestuia.
In schimb, hartia de mana incheiata de mama cu matusile nu valoreaza o transmitere a dreptului de dreptului de la matusi catre mama.
La acest moment mama ori merge la notar pentru a se semna un acord/conventie cu matusile ori formuleaza o actiune civila pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa stabileasca ca a intervenit transmiterea dreptului de proprietate.
Cu o hartie de mana nu se pot face formalitatile in fata ocpi.
Cu stima,
av. Jasmine Oancea
nu imi place sa generalizez, pana nu verific. am avut situatii cand "stiam" ca niciun un notar nu face, toti colegii avocati imi spuneau asta, mi-am pus mintea la contributie, am venit cu solutia si mi-a facut. dreptul este despre a gasi solutii cand rezolvarile par imposibile.
Buna ziua,
Din cate inteleg pe titlul de proprietate (il numim asa in continuare ca asa ne-am obisnuit:) ) nu e trecut nepotul oficial, are doar o vocatie la succesiune, la fel si matusa. Trebuie analizat actul de proprietate pentru a vedea cine e efectiv proprietar, proprietarii efectivi trebuie sa semneze o eventuala promisiune. Daca au decedat, doar dupa efectuarea succesiunii mostenitorii au un drept (nu o vocatie) si astfel devin proprietari.
Totodata, succesiunea de poate accepta in termen de 1 an de la data decesului defunctului.
Sunt multe aspecte de analizat.
Depinde de notar, majoritatea stiu ca nu accepta "prezenta" partilor prin videocall, problema care intervine si e mai serioasa e semnatura partii pentru care e necesara prezenta partilor.
Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Buna ziua,
Cand va prezentati in fata notarului in vederea incheierii unei promisiuni de vanzare-cumparare, notarul va solicita cumparatorului extrasul CF si titlul de proprietate (plus alte documente nerelevante in prezenta speta).
Persoanele titulare ale dreptului de proprietate trebuie sa fie prezente in fata notarului public pentru a semna promisiunea de vanzare-cumpare.
In plus, promisiunea de vanzare-cumparare trebuie sa contina toate elementele vanzarii.
Eu nu am inteles exact speta dumneavoastra, spuneti ca titulari ai dreptului de proprietatea sunt nepotul si matusa (ati verificat titlul de proprietate?) iar succesiunea nu a fost efectuata dupa care dintre acestia?
Eu consider ca o promisiune de vanzare-cumparare incheiata doar cu unul dintre titulari nu poate fi valida. Fiind coproprietari, un act de dispozitie poate fi incheiat doar sub rezerva consimtamantului celuilalt proprietar.
Nici un notar nu va incheia o astfel o tranzactie.
Un act incheiat de mana, exclus.
Va recomand sa consultati un avocat din Romania caruia sa ii explicati speta pe larg si sa analizeze documentele pe care le aveti la dispozitie pentru o solutie completa.
Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Buna ziua,
Actiunea este de domeniul civilului si da, se poate introduce actiunea pe cale separata.
Cu stima.