Salutare
Va prezit urmatoarea situatie: O SC cu 3 asociati, niciunul majoritar. Asociatul A doreste sa paraseasca firma prin cesiunea partilor sale sociale. Asociatul A nu este administrator. In actul constitutiv apare urmatoarea clauza: "Partile sociale sunt in forma dematerializata, prin inscrierea in cont si pot forma obiectul cesiunii in conditiile de fond si forma dispuse de legea speciala. Asociatul cedent este obligat sa notifice intentia de cesiune celorlalti asociati cu cel putin 20 de zile calendaristice anterior cesiunii, termeni in care asociatii ramasi pot deveni cesionari prin utilizarea dreptului de preemtiune.
Daca in interiorul termenului de 20 de zile cedentul nu primeste o oferta ferma si neechivoca in forma scrisa acesta este liber sa cesioneze partile sale sociale cui va dori sub rezerva unanimitatii de voturi conform normelor legale aplicabile."
1. Poate asociatul A sa vanda partile sale sociale catre o persoana X care ii ofera sa zicem 100 lei, in conditiile in care asociatul B i-a oferit 80 lei (in acel termen de 20 zile)?
2. Poate asociatul A sa vanda partile sale sociale catre o persoana X fara acordul celorlalti 2 asociati?
3. Poate in vre-un fel asociatul B sau C sa impiedice cesiunea partilor sociale catre persoana X?
Va multumesc anticipat.