Am 18 ani, doar ce mi-am luat permisul de conducere si sunt la fel de constient ca si voi cate persoane recalcitrante si impulsive care pot deveni usor un agresor in trafic, de la o sicanare pana la a te vatama corporal sau a iti distruge proprietate, in cazul de fata, masina. Am fost martor al mai multor incidente de acest gen insa nu eu am fost cel agresat niciodata, dar din acest moment pot spune ca am devenit si eu o ''tinta''. Am primit N pareri despre spray-ul cu piper, sa-mi cumpar un astfel de spray dintr-un magazin autorizat pentru ca este total legal si nu am ce sa patesc insa mie mi s-a parut absurd asa ca am inceput sa ma documentez singur si citind din legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor am sesizat faptul ca in Art. 63 alin. 2 ''Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în următoarele condiţii:'' lit. c) ''neînsoţite de documentul care atestă dreptul de port şi folosire.'' Am sesizat in Art. 62 alin. 3 faptul ca ''Armele neletale pot fi detinute si, dupa caz, purtate si folosite de persoane fizice sau juridice, cu conditia inregistrarii acestora la autoritatile competente, in conditiile prevazute de prezenta lege''. Acum doresc sa va intreb, este chiar atat de legal? Am dreptul sa achizitionez un astfel de spray dintr-un magazin autorizat, sa-l tin in masina mea si sa-l folosesc in cazul in care sunt atacat? Situatie ipotetica, sa presupunem ca un individ imi blocheaza carosabilul dintr-o sicanare, eu incui usile, el incearca sa patrunda in masina lovindu-mi proprietatea, eu deschid geamul/usa si folosesc spray-ul asupra sa. Daca raspunsul este da, intrebarile mele sunt urmatoarele: De ce acte am nevoie sa detin un astfel de spray? Trebuie inregistrat doar la sectia de politie din orasul meu? In cazul in care sunt agresat si sunt nevoit sa folosesc spray-ul, sun la 112 inainte sa-l folosesc sau dupa? Sunt vulnerabil din punct de vedere juridic prin a fi sanctionat contraventional sau tras la raspundere penal?
Buna ziua, am si eu o problema la care as dori parerile dumneavoastra va rog. Acum 2-3 saptamani cu aproximatie, intr-o noapte, am fost abordat de un echipaj de la politia locala format din 2 barbati, cu pretextul ca au fost sesizati cum ca noi am tulbura linistea publica. Eram in jur de 7 baieti si 5 fete, un grup destul de mare, insa am vorbit politicos cu ei si am fost cooperativi. Am negat acest fapt, am incercat sa le explic ca nu facem galagie, nu ascultam muzica, nu tipam, doar vorbim intre noi. Niciunul dintre cei doi nu s-a legitimat insa am zis sa nu fac mai mult circ decat este si am cooperat cu ei. Toti cei 7 baieti am fost identificati (niciunul nu a avut buletinul la el asa ca i-am spus datele verbal) iar unul dintre ei a zis ca fetele sunt iertate si ca are treaba doar cu baietii. Dupa ce ne-a identificat pe toti 7 si a verificat datele prin statie (toate fiind corecte) a spus ca o sa fim toti 7 sanctionati cu 200 de lei pentru tulburarea linistii publice. Bineinteles ca l-am intrebat pe ce baza sunt sanctionat, daca exista vreo dovada, vreun martor, eu sustin ideea ca acum am iesit din casa si am venit acolo si am fost amendat pe nedrept. Ulterior am aflat ca nu a fost un apel oficial la 112 cum ca cineva sa fii sesizat ca noi facem galagie, aparent ''cineva'' a sunat pe unul dintre agenti pe numarul personal, iar acest fapt nu cred ca este tocmai corect. Dupa tot acest timp, ieri, 16/IUL/2018 vreo 5 baieti au primit amenzile acasa, eu inca nu am primit-o dar ma astept sa o primesc cat de curand iar niciunul nu vrea sa o plateasca pentru ca noi stim ca am fost sanctionati abuziv si vreau sa o contest. Am 17 ani si vreau sa stiu cum as putea sa fac acest fapt, stiu ca am 48 de ore drept la contestatie, vreau insa sa va intreb daca este legal ca eu sa fiu sanctionat fara a cunoaste procesul verbal la data constatarii si fara sa-l semnez cum ca l-am luat la cunostinta, sa primesc dupa 14 zile amenda prin posta acasa. Vreau sa va mai intreb daca credeti ca avem vreo sansa sa scapam de ele cumva.