avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Activitate Exen

Activitate Exen

Domnule Alberto Kurtyan, asa-i ca-i mai usor sa spuneti ca nu se poate sau ca e ilegal decat sa gasiti argumente pentru afirmatiile alea?

Poate cineva sa faca lumina in speta asta?
După cum spuneam și anterior firma nu exista încă.

In momentul de fata lucrez de mai bine de un an aici ca și angajat al lor,

Firma pentru care lucrez nu mai vrea sa colaboram in felul asta ci vor sa le facturez orele “prestate”, Totodata vor sa aibe libertatea de a zice ceva de genul “luna asta nu avem nimic de treaba pentru tine, revino in x săptămâni”

Din discuțiile cu autoritățile locale, o firma din România cu angajați aici nu va plăti nimic aici atâta timp cât nu exista un punct de lucru deschis aici, Și nu sunt obligat in nici un fel sa deschid punct de lucru dacă lucrez la sediul clienților,

Trebuie însă, ca angajatul, după 183 de zile sa plătească aici taxele și contribuțiile sociale. Asta presupune și angajarea unui contabil local,

In România, firma mă va avea (cel puțin momentan) doar pe mine ca și angajat. Ma gândesc ca ma pot delega aici pe perioade de 60 de zile conform Codului Muncii atâta timp cât e nevoie și contribuțiile sociale pentru angajat sa fie plătite aici.

Nu se pune problema de A1, pentru ca voi plăti contribuțiile sociale direct in tara in care se desfășoară activitatea.

Nu se pune problema detașării pentru ca pe toată perioada desfășurării activității voi fi subordonat firmei din România, de unde iau și salariul.

Spune-ți-mi va rog ce nu e in regula aici, dar specificați va rog și legea conform căreia nu ar fi legal.

Domnule Alberto Kurtyan, in toate postarile mele nu ati facut decat sa ma acuzati de practici ilegale si /sau imorale dar nu reusiti sa imi spuneti nimic concret referitor la ce fel de legi as putea incalca mergand mai departe in felul descris de mine. Sau, eventual, sa-mi spuneti care ar fi calea catre cadrul legal in care se poate desfasura o astfel de activitate.

Cu tot respectul, imi lasati impresia ca aveti o vaga idee in materie de drept fiscal international, dar nu aveti poate competentele necesare explicarii unor chestii simple de natura legislativa.

Poate un alt specialist de pe forum sa ma indrume? Cum spuneam intr-o postare anterioara, abia undeva in August ajung in tara, dar as vrea pana atunci sa-mi fac o idee despre directia in care ar trebui sa merg (SRL, PFA, etc.)
Atata timp cat firma nu are punct de lucru acolo firma romaneasca va fi taxata doar in Romania.

Alberto Kurtyan a scris:

Dividendele vor fi platite in Romania. Autoritatile suedeze nu au pretentii la taxarea firmei Romanesti care face profituri din activitati desfasurate in Suedia. (Confirmat la autoritatile locale din Suedia).

Asta e o glumă neamuzantă. Chiar periculoasă. E evaziune fiscală.
Nu există firme străine care desfăşoară activitatea într-o ţară care nu sunt fiscalizate local. Există excepţii foarte stricte, instalaţii utilaje, etc. dar nu mai mult de 14 zile.

Va multumesc pentru raspuns.

Daca perioadele succesive (de cate 60 de zile) ale delegarii, insumate depasesc 183 de zile, intr-un stat UE, statul respectiv poate cere ca plata taxelor si a contributiilor sociale sa fie facuta acolo.

Ce se intampla cu angajatul in tara in cazul asta?
Poate asociatul unic al unui S.R.L., daca acesta este si singurul angajat al firmei sa fie delegat conform art. 43 si art. 44 din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii)?
Nu se poate: Conditiile pentru detasare conform legii romanesti nu permit detasarea salariatului unic.
Care este legea conform careia acest lucru nu se poate?

Intrebarea se pune: Profesionistul care lucreaza... cate zile petrece in Suedia, sau in alte tari, unde munceste, de fapt? Ce activitate desfasoara? Are program de lucru stabilit de patron? Cum primesti banii? Sub ce forma?


Profesionistul care lucreaza este si asociat unic. Acesta petrece in Suedia tot timpul necesar efectuarii unei lucrari. Timpul poate varia de la cateva saptamani pana la doi ani.

Activitatea desfasurata asa cum spuneam este consultanta si inginerie. Este necesara si prezenta acestuia pe teren (vizite scurte in santier), nu doar munca de birou.

Programul de lucru este stabilit in contractul individual de munca (program normal de 40 de ore pe saptamana si eventualele ore suplimentare platite la ora conform contractului colectiv de munca, etc.)

Firma din Romania ar emite o factura catre firma straina lunar, in functie de orele prestate. Banii s-ar vira in contul firmei din Romania prin transfer bancar.

Profesionistul va avea contractul de munca inregistrat in Suedia, unde i se vor plati toate contributiile sociale conform legilor suedeze atata timp cat acesta va lucra in Suedia.

Dividendele vor fi platite in Romania. Autoritatile suedeze nu au pretentii la taxarea firmei Romanesti care face profituri din activitati desfasurate in Suedia. (Confirmat la autoritatile locale din Suedia).


La terminarea contractului cu Suedia, profesionistul va merge sa presteze servicii similare in Germania, Franta, Finlanda, Olanda, etc.. sau poate inapoi in Romania, totul in functie de contractele pe care firma romaneasca le poate semna.

Va rog sa-mi explicati ce legi ar putea incalca firma romaneasca in aceasta situatie.
Trebuie declarat in scandinavia ca a muncit ilegal de la inceput si platit din urma + amenzi + etc
Salariatul a fost si este angajat doar acolo in acest moment. Toate taxele si contributiile sociale sunt asigurate de angajator acolo.

In Romania, nicio firma cu un singur salariat nu poate detasa acel salariat in strainatate.
Natura profesiei (Servicii consultanta si inginerie) presupune deplasarea angajatului la diverse puncte de lucru din Europa, pentru unul sau mai multi clienti in functie de contract(e).

Va trebui sa infiintezi o sucursala a firmei romane in Scandinavia si sa angajezi salariatul acolo.
Trebuiesc deschise aceste sucursale in fiecare locatie / pentru fiecare contract pe care firma il incheie cu un client care nu e din Romania?

Salariatul tau este in stare de ilegalitate in Scandinavia, zi de zi. Riscuri mari.
Salariatul in cauza este angajat acolo cu forme legale de firma locala si plateste toate taxele conform legilor. Nu exista ilegalitate!

Organizeaza-ti activitatea legal, nu cu subterfugii de genul asta deoarece risti sanctiuni pentru evaziune si ce ti-am mai spus.
Nu caut decat varianta legala in care se poate desfasura acest business in conditiile in care din cauza naturii temporare a activitatii, clientul final nu mai cauta angajati ci firme carora sa le plateasca facturi pentru serviciile oferite.

Vad ca insisti cu detasarea. Nu este o optiune pentru firma ta, dar cred ca ai stiut asta de la inceput.
Firma din Romania inca nu a fost infiintata. Aceasta va fi infiintata undeva in august daca toate conditiile legale vor fi intrunite.

El a fost "detasat" in ghilimele.
Nu inteleg ghilimelele. Va rog dezvoltati.
Va multumesc pentru raspuns, nu imi dau seama cum a ajuns discutia in acest punct :)

In intrebarea mea am scris despre angajat ca acesta o sa
își declare veniturile in tara scandinavă și sa plătească acolo taxele și contribuțiile sociale conform legilor din tara respectiva


Pachetul salarial va fi la nivelul salariilor din tara respectiva, pentru activitatea desfasurata. Si cu siguranta va fi vorba doar de un singur angajat, nu mai multi.

Ce anume poate sa nu fie in regula aici?
Din pacate nu mai pot edita postarea anterioara, dar, din ce am reusit sa inteleg din Codul muncii statutul ar fi de "delegat" iar formularul A1 ar face diferenta intre o deplasare de pana la 24 de luni (cu formular A1) sau o deplasare de 60 de zile (fara formular A1, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu acordul ambelor parti angajat/angajator)