Buna ziua,
Sunt intr-o situatie complexa si nu stiu cum sa procedez . Va rog sa ma indrumati.
Eu, fratele meu si mama detinem un apartament cu 2 camere in urma dezbaterii succesiunii dupa tatal meu. Mama detine 50% + 2/8 din cealalta jumatate, eu si fratele meu cate 3/8 fiecare din jumatate. Acum, mama a suferit un AVC si am devenit tutorele ei. Fratele meu de foarte mult timp inchiriaza cu titlu gratuit (zice chiriasul, desi inca nu am vazut contractul) acest imobil comun, incasand sau nu (eu cred ca da) o suma frumusica de bani, apartamentul fiind amplasat intr-o zona buna. Printre multe obligatii pe care le are un tutore, se numara si administrarea bunurilor. mentionez ca sunt in proces cu el pentru pensie de intretinere. Mama este in aceasta situatie de 2.5 ani iar starea ei este foarte grava, necesita o inlocuire de stend la 2 luni altfel, exista riscul de a isi pierde singurul rinichi. Cheltuielile sunt mari si are nevoie de acesti bani. Fratele meu nu vrea sa se implice cu absolut nimic in ingrijirea ei. Acum vin cu 2 intrebari:
1. Ce pot face ca sa inchiriez acel apartament chiar daca fratele refuza acest lucru.
2 Daca reusesc sa il inchiriez, trebuie declarat la ANAF si depuse declaratii de venit?
Mama are o pensie minima (540 lei parca) + un ajutor de la DGASP de 440 lei.