Buna ziua,
As dorii sa va relatez o intamplare recenta. Pe data de 27 Martie m-am angajat in Germania in domeniu turistic, hotelier. La scurta vreme am sezisat probleme nelegitime. Cum ar fi lipsa unui contract de munca, eu am semnat contractul la aceasta data insa nu mi sa inmanat nici un document, desii am cerut de mai multe ori, in prima faza pentru al studia. Mai apoi pe fluturas figura data de 11. Aprilie- 10 Mai. Primul salar. Acesta evident a fost un salar mult mai mic decat ce trebuia sa primesc, el rezumandu-se la aceasta periada. Am avut o discutie cu Directorul firmei, care a spus ca imi inmaneaza aceasta suma de bani in cazul in care semnez o hartie cum ca firma a platit transportul din Cluj in Goslar, unde ma aflu si acum, compensand lipsa baniilor.
Am acceptat sa semnez aceasta hartie neavand bani nici sa ma intorc acasa, si promitandu-mi ca acesti bani vor fi inmanat in perioada de o saptamana de catre el.
Datorita colectivului placut si dorinta unui venit real, am continuat sa lucrez. Insa banii in cont nu veneau, fluturasele contineau sume fictive intre 300 si 600 de euro. Dintre toti angajatii doar eu am avut aceasta problema, desii toti am fost romani.
Am ajuns din nou la director. Acesta spune ca contabilitatea a gresit, din nou si din nou acelas raspuns, sa am rabdare totul se va rezolva. Am ajuns in a 5-a luna de lucru si suma de indatorare a crescut firmei fata de mine.
In ultima faza, m-am dus la director si am spus ca trebuie sa se gaseasca o metoda sa imi intre banii, pentru sunt inaintea unui concediu. Apoi raspunsul lui a fost in engleza urmatorul : If you dont like something you can go home now!
Acest raspuns a fost umulitor si cu totul neasteptat, Refuza sa-mi ofere chiar si acei "bani de drum" de care am pomenit. Drept urmare intr-o zi m-am intalnit cu patronul firmei. I-am explicat problema si m-a ascultat, a zis ca problema se va rezolva in luna August voi primii toti banii, i-am spus ca am nevoie si de contract. a spus ca totul se va rezolva, contract am dar duplicatul a fost retinut la sediul firmei in Koln.
Multumit mi-am vazut de treaba, pana cand in a doua zi directul m-a chemat la el in birou, si a spus ca ma da afara pe loc datorita faptului ca am vorbit cu patronul.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Pot fi demis pentru ca mi-am cerut contractul si dreptul la salariu?
2. Poate o persoana cu functie sa foloseasca un astfel de limbaj si comportament abuziv fata de angajat? ( ma refer la director)
3. Pot sa-l dau pe director injudecata pentru faptul ca incearca sa-mi ofere bani pe "negru" desii eu stiam ca am contract din data de 27 Martie desi nu aveam?
4. Pot sa ma consider discriminat?
5. Directorul se pare ca are o problema personala cu mine, chiar daca voi primii toti banii ce mi se cuvin, as dorii sa inaintez demersuri juridice impotriva acestei persoana. Care sunt pasii pe care ar trebuii sa-i parcurg in aceasta privinta?
6. Pot face demersuri si din Romanie in aceste sens sau e mai bine sa rezolv aici problema?