avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Activitate Oxygens

Activitate Oxygens



mitabiciclista a scris:

"Nu i-am spus ca e Lego (marca inregistrata), nu am adus in discutie asta, pentru ca nici eu nu stiam"

Asta este din postarea vânzătorului.
Cumparatorul a crezut că este un chilipir:plătește cât pentru o copie și primește originalul.
Când a primit pachetul putea să verifice ce a primit(vanzatorul a oferit aceasta posibilitate) și să refuze livrarea.
Dacă e altfel reclamantul trebuie să aibă probe.



Este irelevant in acest caz daca putea refuza livrarea. De exemplu este permis ca cel ce primeste pachetul sa fie o alta persoana la adresa.

Curierul nu este inclus in disputa, deci nici nu conteaza daca a fost implicat un curier, sau un comision prin taxi, sau au fost cei doi fata in fata.

Conteaza doar ca *dupa* ce vanzatorul a aflat ca a vandut falsuri de la cumparator, si a fost de acord ca a vandut falsuri, a refuzat totusi inapoierea banilor.



mitabiciclista a scris:

Destinatarul este singurul care face verificarea la livrare pentru ca el este singurul care știe ca a cumpărat și poate compara cu ce a primit.
Dacă nu corespunde refuză livrarea.
Mai clar ,pas cu pas:
Destinararul deschide coletul,verifica cutia,vede ca nu scrie Lego (cum pretinde ca a văzut ca scrie pe cutia din anunț) deci nu e ce a cumpărat și da cutia înapoi curierului.
Ce verifica curierul la livrare,greutatea?
Cum poate sustrage destinatarul conținutul coletului în fața curierului?



Teoretic firmele de curierat (Amazon de exemplu face asta automat) inscriu greutatea *exacta* (la miligram) la receptia pachetului, fiind una din metodele pt combaterea fraudelor.

Desfacerea pachetului *la livrare* presupune (asa cum este subinteles) prezenta curierului. Altfel nu ar mai exista o astfel de procedura pt ca oricum destinatarul va desface eventual pachetul, nu? Curierul desface pachetul iar destinatarul are ocazia de a-l refuza. Daca destinatarul ar desface si ar manevra pachetul chiar si cateva secunde in afara campului vizual al curierului s-ar neaga complet scopul procedurii “desfacerea pachetului la livrare”.

Curierii chiar intreaba in fata usii: “Doriti desfacerea pachetului la livrare?”

Discutia asta este complet pe langa subiect oricum. Expeditorul recunoaste ca nu a trimis Lego original. Curierul practic nu exista in aceasta disputa si nu are vreo vina.
Nu a pretins nimeni ca a schimbat firma de curierat continutul pachetului.

Deschiderea coletului la primire ii permite firmei de curierat sa cantareasca si sa verifice fotografic pachetul inainte ca destinatarul sa poata sustrage sau inlocui continutul. Acest sistem este conceput pt a nu implica firma de curierat si s-au firma lor de asigurari intr-un litigiu intre expeditor si destinatar.

Daca deschiderea coletului la primire nu s-a intamplat defapt (trebuie efectuata de curier, nu de destinatar) atunci nu conteaza ca ar fi existat posibilitatea.

Expeditorul recunoaste ca nu stie diferenta intre Lego original si clone Lego (alte materiale, fara logo, etc) din China (cam de 10 ori mai ieftine). Pentru ca expeditorul a pretins ca vinde Lego (deasemenea marca inregistrata, degeaba intra in limba romana, mai ales daca e scris cu litera mare) destinatarul a fost inselat.

Chiar daca nu se poate demonstra rea intentie inainte de a trimite pachetul fapta este aceeasi pentru ca tot expeditorul recunoaste ca a inteles ulterior diferenta intre Lego original si clona Lego dar a refuzat inapoierea banilor fara niciun motiv altul decat ca nu stia inainte de tranzactie ca vinde altceva decat spune ca vinde.

Pentru ca expeditorul deja a recunoscut toate de mai sus este bun de plata. Inclusiv daune de judecata.


mitabiciclista a scris:

Nu vă faceți griji nici pentru deranj.
Primul care va fi citat la secția de poliție va fi reclamantul, pentru lămuriri.
Îl vor întreba de ce nu a verificat coletul la livrare așa cum avea dreptul.
Își vor da seama imediat că nu aveți nici o vină.
Și aici se termină.

Cand o sa iti iei Renault sa verifici sa nu fie Dacie. Cine stie.

Cumparatorul are dreptate. I-ai zis ca e Lego (marca inregistrata) si tu i-ai dat Duplo sau cine stie ce piese din China (alt material, etc).

Atata vreme cat el se astepta la Lego si tu i-ai dat altceva ar trebui sa ii dai banii inapoi si sa corectezi si anuntul. Si pretul, care e mare pt jucarii clona Lego din China (10 ori mai mare).

Astea fiind spuse, cadourile se dau mai departe tot cadou, nu se vand pe olx.

Oricum nivelul problemei (jucarie) e undeva la “Cine mi-a pus guma in par?”, caz in care de ce tii asa mult la 200 lei?