avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Activitate xMarian

Activitate xMarian

Buna ziua,

As dori sa stiu daca pot face ceva in cazul de fata:
Am semnat un contract de munca din facultate, in care ma obliga sa stau 2 ani la companie, iar daca vreau sa plec mai devreme trebuie sa platesc direct proportional cu o suma stabilita initial. Nu o sa pun detalii legate de suma, ma intereseaza doar daca legal pot face ceva sa plec fara a plati acei bani avand in vedere ca nu si-au indeplinit deloc obligatiile de a ma invata, am invatat singur si cu ajutorul colegilor, si am scris niste teme acasa pe care trebuia de fapt sa le fac in timpul programului si am predat un fel de caiet cu toate temele care atesta ca ei "m-au invatat" niste lucruri legate de profesie.
Clauza din contract e cam asa:
In schimbul beneficiului acestor prevederi de la art. 1, 2 si 3, Salariatul (i) nu va putea avea initiativa incetarii contractului individual de munca si va avea obligatia sa nu determine concedierea prin conduita sa, pentru o perioada de ...luni de la data intrarii in programul de formare profesionala si (ii) pentru o perioada de 24 luni de la data finalizarii stagiului profesional si obtinerea de competente specifice pentru profesia de ......
Am pus doar ce cred ca era important. Urmatoarea clauza e cam asa:
Nerespectarea de catre Salariat a dispozitiilor prevazute in art. 4, determina obligarea acestuia la plata tuturor cheltuielilor ocazionate de specializarea sa profesionala prin plata catre Societate a unei penalitati, care se va calcula dupa cum urmeaza: cost total program de formare profesionala (... lei), impartit (“/”) la numarul de luni total (...) inmultit(“x”) cu numarul de luni nelucrate pana la implinirea perioadei de ... luni prevazuta la art 4, punctul (i).

Deci as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta, pot face ceva pe cale legala sa scap de aceasta suma?
In ultima vreme, unitatea in care lucrez a scazut salariile foarte tare, si suntem suprasolicitati pentru ca nu se angajeaza oameni noi, si lucram cu extrem de multi clienti si este foarte supra solicitant. Pe de alta parte in alte unitati unde este mult lejer si se sta mai mult degeaba, salariile sunt mult mai mari. Din cauza asta vreau sa plec cat mai repede, dar vreau sa stiu daca pot face ceva pe cale legala pentru a nu plati acei bani pentru ca ei exploateaza oameni...

Multumesc !