AVLIL a scris:
La evidenta populatiei este nevoie de consimtamantul in forma autentica pentru ca asa zice la lege; de ce zice asa la lege e o teorie lunga, ceva legat de importanta interesului ocrotit etc.
Contractul de comodat face dovada completa si e valabil incheiat sub semnatura privata oriunde trebuie dovedita cedarea folosintei spatiului: la politie, in instanta, la finante etc.
Nu conteaza ce stie ofiterul de stare civila, la evidenta populatiei acesta nu lucreaza.
Oricum, ca juristi cunoastem ca un act e presupus a fi valabil si legal incheiat pana la proba contrara; deci si ofiterul de stare civila, daca vrea, stie ca acel act e legal incheiat si produce efecte. Pentru ca insasi legea spune asta.
Din pacate, printre efecte nu se numara si un consimtamant valabil pentru stabilirea legala a domiciliului/resedintei, ceea ce e altceva.
Daca acel contract imbraca forma autentica, acel consimtamant e valabil dat.
Am gresit in legatura cu ofiterul de stare civila deoarece trebuia sa-i spun functionarul de le evidenta informatizata a persoanei. Imi cer scuze dar chiar mi-a scapat.
In al doilea rand bineinteles ca aveti dreptate in legatura cu contractul de comodat insa realitatea din Romania este atat de diversa incat era corect sa nu-i tin teorii omului si sa-i arat o modalitate simpla de a-si rezolva problema. Din pacate nu conteaza, pentru unii functionari, ce spune legea ci propria reprezentare pe care o au acestia asupra legii. Iar in legatura cu contractul de comodat am patit-o de nenumarate ori sa nu-mi fie acceptat tocmai pentru ca era redactat sub semnatura privata. A fost in zadar explicatia ca legea spune ca este valabil. Cu functionarul roman nu te pui!