avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Activitate Emil Lasconi

Activitate Emil Lasconi

Stie cineva daca se poate schimba denumirea unui mijloc fix dupa ce acesta a fost inregistrat? Motivul acestei schimbari ar fi acela ca la momentul inregistrarii nu s-a tinut cont de anumite aspecte importante iar acum denumirea face aproape imposibila identificarea in teren a mijlocului fix. Doresc sa arata faptul ca este vorba despre o societate comerciala din industrie care are foarte multe mijloace fixe imprastiate pe o ditanta foarte mare. Scopul modificarii denumirii este acela de a se putea identifica rapid facandu-se o corelare intre denumire si locatie. In fine, problema era daca seste posibila o astfel de operatiune sau nu din punct de vedere legal si cum s-ar putea face ea? Eu am cautat si nu am gasit nimic. Sper ca experienta celor de pe acest forum sa ma ajute sa gasesc un raspuns. Va multumesc mult !
Răspuns la discuția taxa autorizatie de constructie
Multumesc mult pentru raspuns.=D>
Am o nelamurire in legatura cu aplicarea art.295 pct.6, din codul fiscal, in situatia in care doar se prelungeste autorizatia de construire. Mai clar : as dori sa stiu daca cota de 50% din cuantumul taxei se mai vireaza catre bugetul local al comunelor si la prelungirea unei autorizatii de cosntruire emise de catre Consiliul judetean ? sau aceasta se vireaza catre bugetul comunei doar atunci cand se emite autorizatia? Conform art 295, alin 6 : "(6) Taxele locale prevazute la capitolul V din prezentul titlu constituie venituri ale bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale. Pentru eliberarea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire de catre presedintii consiliilor judetene, cu avizul primarilor comunelor, taxele datorate constituie venit in proportie de 50% la bugetul local al comunelor si de 50% la bugetul local al consiliului judetean"

Sper ca am fost destul de clar.Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Va rog sa ma ajutati cu un model de proces verbal de conservare mijloace fixe
Răspuns la discuția Cartea funciara si noul Cod Civil
Este deja de notorietate faptul ca unii (multi) angajati de CF sunt pe nicaieri. Acest fapt se datoreaza salariilor mari si subordonarii unei institutii controlate politic. Nu va mai ofer alte explicatii pentru ca sunt sigur ca ati inteles.
Si eu am patit ce a patit doamna in alt colt al tarii insa si iata cum am procedat :
M-am dus la un amic notar si am legalizat o copie xerox care, minune, a fost acceptata de cei de la CF. Incercati si dvs. acest truc.
Răspuns la discuția Divort prin mediere cu probleme
Fiind vorba de un divort cu minori, desfacerea casatoriei nu se poate face decat prin administrarea unei anchete sociale.
Instanta competenta pentru divort este acea instanta unde sotii au avut domiciliul comun. Notiunea de domiciliu comun trebuie inteleasa in sens larg ca orice loc unde sotii au locuit, in fapt, impreuna, o perioada mai indelungata. Nu are nicio legatura domiciliul din cartea de identitate cu domicilului inteles in sens larg.
Va recomand sa introduceti o noua actiune la Judecatoria Buftea, daca acolo ati locuit. Cat despre cererea de la Bucuresti ,sector 3, daca nu va prezentati la termenele stabilite, ea oricum va fii respinsa. Mai aveti varianta sa va retrageti in fata instantei, sau in scris, la primul termen, cererea depusa la Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, urmand sa va rezolvati, asa cum doriti, problema la Judecatoria Buftea unde nu sunt atat de multe cauze si veti primi un termen rezonabil.
Problema este ca locuinta in cauza, daca poate fi numita asa, nu are instalatie de gaz, nu are instalatie de incalzire si apa si nu are usa la intrare. Executantul a primit banii si nu a terminat lucrarile la timp si, din acest motiv, nu s-a facut receptia. Legea nr. 260/2008 face trimitere la legea locuintei nr. 114/1996, cu referire la definitia locuintei iar aceasta lege da urmatoarea definitie locuintei ( vezi art 2 din legea 260/2008 si art. 2 din legea nr. 114/1996)
Termenii utilizati in cuprinsul prezentei legi au urmatorul inteles:
a) Locuinta
Constructie alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.

In aceste conditii, revin si intreb mai este necesara asigurarea obligatorie ?
Buna ziua,

Am o intrebare legata de asigurarile obligatorii pentru locuinte si anume daca acestea sunt obligatorii pentru locuintele nefinalizate de executant si nu sunt indeplinite conditiile pentru a fi folosite conform scopului ?
Art. 67-72 din Codul de Procedura Civila
Calitatea de repezentant o poate avea:

- avocatul L 51/1995

- Alte persoane. Exista o limita, alte persoane (mandatari) nu pot depune concluzii orale în fata instantei, ci numai concluzii scrise.

Exista exceptii:

- doctorii si licentiatii în drept pot pune concluzii orale pentru soti si rude pâna la gradul 4 inclusiv.

- la judecatorie mandatarul care-l reprezinta pe sot sau ruda de gradul 4 inclusiv

- daca dreptul de reprezentare rezulta din lege (parinti tutori) sau printr-o hotarâre judecatoreasca (sechestru judiciar).


Justificarea calitatii de reprezentant

1) la avocat se face prin împuternicirea avocatiala

2) pentru manadatarul neavocat se face printr-o procura (în scris sub semnatura nelegalizata, insa unele instante o solicita legalizata) sau prin declaratia care se face în fata instantei si care este trecuta în încheiera de sedinta.

In calitate de consilier juridic, si aici ma refer la delegatie parafa, etc, nu poti reprezenta decat persoana juridica sau persoanele juridice unde esti angajat.

Răspuns la discuția Implicatiile uzufructului viager
AVLIL a scris:

La evidenta populatiei este nevoie de consimtamantul in forma autentica pentru ca asa zice la lege; de ce zice asa la lege e o teorie lunga, ceva legat de importanta interesului ocrotit etc.
Contractul de comodat face dovada completa si e valabil incheiat sub semnatura privata oriunde trebuie dovedita cedarea folosintei spatiului: la politie, in instanta, la finante etc.
Nu conteaza ce stie ofiterul de stare civila, la evidenta populatiei acesta nu lucreaza.

Oricum, ca juristi cunoastem ca un act e presupus a fi valabil si legal incheiat pana la proba contrara; deci si ofiterul de stare civila, daca vrea, stie ca acel act e legal incheiat si produce efecte. Pentru ca insasi legea spune asta.
Din pacate, printre efecte nu se numara si un consimtamant valabil pentru stabilirea legala a domiciliului/resedintei, ceea ce e altceva.
Daca acel contract imbraca forma autentica, acel consimtamant e valabil dat.



Am gresit in legatura cu ofiterul de stare civila deoarece trebuia sa-i spun functionarul de le evidenta informatizata a persoanei. Imi cer scuze dar chiar mi-a scapat.
In al doilea rand bineinteles ca aveti dreptate in legatura cu contractul de comodat insa realitatea din Romania este atat de diversa incat era corect sa nu-i tin teorii omului si sa-i arat o modalitate simpla de a-si rezolva problema. Din pacate nu conteaza, pentru unii functionari, ce spune legea ci propria reprezentare pe care o au acestia asupra legii. Iar in legatura cu contractul de comodat am patit-o de nenumarate ori sa nu-mi fie acceptat tocmai pentru ca era redactat sub semnatura privata. A fost in zadar explicatia ca legea spune ca este valabil. Cu functionarul roman nu te pui!