avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Activitate Darius Farkas

Activitate Darius Farkas

S-a schimbat legislatia in 2016 si pot sa ies din Romania fara procura aia si fara mama mea, pt ca sant cu domiciliu in Spania (si am si NIE sa demostrez)

Ares-3 a scris:

Nu e adevărat. Ești minor cetățean român, legislația noastră nu-ți permite ieșirea din țară singur până la 18 ani.
Părinții tăi trebuie să dea acea declarație de consimțământ de care văd că știi fie la consulat (de preferat pentru că e în limba română), fie la un notar de-acolo, iar pe declarație trebuie să fie precizat însoțitorul tău. Dacă merg la notar declarația trebuie să aibă apostila de la Haga iar în țară va trebui s-o traduci la un notariat.

Cine te va însoți trebuie să aibă la el cazierul judiciar, se cere și acela la ieșirea din România.

Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor - numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră - în următoarele cazuri:
........
D. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte însoţit de o alta persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă certificatul de cazier judiciar şi o declarație a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, care cuprinde:
- acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate;
- datele de identitate ale însoţitorului respectiv.

Declarația şi certificatul de cazier judiciar, precum şi oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea îndeplinirii condiţiilor exercitării dreptului la libera circulaţie se prezintă Poliţiei de Frontieră din punctul de trecere a frontierei prin care se efectuează ieşirea din ţară.


Ok, am 16 ani, nascut si cu domiciliu in Spania (Valencia), am venit sa imi fac primul buletin (cam tarziu) cu matusa mea si bunica mea, mama mea nu a putut sa vina pentru ca lucreaza in Valencia si nu poate sa plece, matusa mea doar are procura sa imi faca buletin, dar de drum nu, in Castellon la consulat au spus ca pot sa plec din tara cu nie si buletin (ca am 16 ani) e adevarat? Pot sa ies din tara “singur”?