Va multumesc pentru raspuns. Am stat legal in Romania daca prin a sta legal va referiti la faptul de a sta pe baza unui permis de sedere. Va prezint mai jos un paragraf din cerintele pentru obtinerea cetateniei romane dupa articolul 8 care ar raspunde la intrebarea mea, doar ca nu reusesc sa il inteleg foarte bine:
"Adeverinţă din care să rezulte domiciliul legal în România de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei, respectiv data de la care s-a acordat dreptul de şedere permanentă în România."
Initial aveam permis de munca (permis temporar pe 1 an, reinnoit dupa fiecare an) si dupa 5 ani am obtinut permisul de sedere de lunga durata (permis cu valabilitatea de 5 ani). Initial am stat si am muncit in Romania cu ajutorul permisului de munca si dupa am continuat sa raman si sa muncesc in tara cu ajutorul permisului de lunga durata.
Daca inteleg bine aceasta cerinta, conditia este sa am 8 ani de la data obtinerii permisului de sedere de lunga durata, care daca nu ma insel, este echivalent cu sederea permanenta in Romania sau de a avea domiciliul in Romania. In acest caz, va mai trebui sa astept 5 ani pana nu depun pentru cetatenie, dat fiind faptul ca, dupa cum ziceam, detin permisul de sedere de lunga durata de 3 ani.
Ma puteti corecta daca nu am inteles bine cerinta?
Sunt cetatean sarb si stau in Romania de 8 ani de zile, dintre care de 3 ani detin permisul de sedere de lunga durata. Mi-as dori sa stiu daca pot acum sa predau documentele pentru obtinerea cetateniei romane (dupa articolul 8), sau va trebui sa astept 8 ani de la obtinerea permisului de sedere pe termen lung (in cazul meu sa mai astept 5 ani)?