avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Activitate ncostoae

Activitate ncostoae

Buna ziua,

Urmare a decesului unui sot, sotul supravietuitor si cei doi copii nu se inteleg la mostenirea notariala, deoarece sotul supravietuitor vroia sa treaca toata mostenirea in favoarea unui singur copil, iar succesiunea a fost suspendata. In termenul legal de un an fiul defavorizat a dat o declaratie notariala de acceptare a mostenirii. Sotul supravietuitor si celalalt fiu nu au facut acest demers. Dupa cca 5... 10 ani de la dezbaterea succesorala sotul supravietuitor intocmeste un testament autentic la notariat prin care staruie ca intreaga avere care i se cuvine sa-i fie atribuita unui singur fiu. Notarul face urmatoarea mentiune in testament:
"desi i s-a adus la cunostinta de rezerva succesorala si faptul ca mai are un fiu, totusi testatorul staruie in redactarea prezentului inscris"
Avand in vedere aceasta mentiune, cat si faptului ca cele doua parti nu au depus declaratie de acceptare a succesiunii primului decedat poate conduce la nulitatea absoluta a testamentului, macar la succesiune primului sot decedat?
Vointa testatarului este clara de a eluda legea prin aceasta mentiune privind rezerva succesorala si conform art 1092, 1093 so 1064 din noul Cod Civil ar trebui ca testamentul sa fie lovit de nulitate absoluta.
Pe de alta parte conf art 1229 si 1064 "obiectul legatului trebuie sa fie determinat, sau determinabil si sa nu fie in indiviziune".
Primul sot a decedat in 1996, iar al doilea in 2002. Prima dezbatere succesorala s-a petrecut in 1997 si a fost suspendata, iar a doua dezbatere succesorala a fost deschisa abia acum in 2024.
Acum la notariat se poate emite o cauza de constatare a nulitatii testamentului fara a mai ajunge in instanta si eliminarea testamentului din dezbaterea succesorala?
La dezbaterea succesorala este legal sa asiste si sotul/sotia unuia dintre mostenitori, fara acordul celuilalt mostenitor?Rog articol de lege.
Va multumesc