:) Nu sunt femeie, ati inteles gresit. Eu unul o pot ajuta financiar pentru avocat, nu asta e problema. Insa nefiind din acelasi oras cu mine, nu-i pot oferi si un loc unde sa stea, iar ca s-o ajut si cu bani de chirie deja e prea mult pentru mine... :( Normal ca exista teama, din moment ce ea practic nu are nimic iar el o ameninta ca ramane in strada. Ce sa mai faca in situatia aia? Eu unul speram doar ca exista vreo solutie legala prin care dementul ala sa nu o poata da afara, sau ceva de genul. Atat.
Multumesc pentru raspuns. Din pacate, nu prea are sustinere din partea cuiva, practic e singura in toata problema asta. Cunosteam acel detaliu legat de dovada cum ca un anumit bun a fost cumparat din banii ei, dar stiam ca asta va folosi doar la divort/partaj. Ideea este ca daca ea intenteaza divort acum, el o ameninta ca renunta la apartamentul inchiriat si pleaca in alta parte, iar ea nu mai are unde sa stea. De aici frica de a actiona in justitie. Nu pun problema custodiei momentan, ci doar a situatiei acesteia. Ea nici macar nu se poate angaja acum, pentru ca i s-a interzis sa iasa din casa in alte scopuri decat cumparaturi...deci va puteti imagina... A ajuns efectiv la disperare, incat i-ar lasa sotului si copiii, numai sa scape de el...
Va salut. Am o situatie a unei prietene foarte bune la care nu gasesc solutii de scapare. Fata are 25 de ani, este maritata si are copii. De cateva luni doreste sa divorteze, deoarece nu mai merge nimic intre ea si sotul ei. Respectivul, de cand a aflat, a recurs la tot felul de metode pentru a incerca s-o faca sa se razgandeasca, iar cand si-a dat seama ca nu functioneaza nimic, a trecut la masuri mult mai grave. Mai exact, a inceput sa faca scandaluri (fata chiar a chemat politia intr-o seara, dar, evident, n-au avut ce sa faca, mai ales ca "vecinii nu au auzit nimic"), i-a ingradit mai toate drepturile (i-a luat telefonul mobil, i-a luat calculatorul, etc.). Fata a rezistat, de nevoie, neavand banii necesari inceperii actiunii de divort in acea perioada. Plus ca sotul a luat toate actele, inclusiv certificatul de casatorie.
De curand, acesta a trecut la un santaj din care ea pur si simplu nu poate sa scape. I-a spus ca va lua copii si va pleca, iar ea va ramane in strada. Mentionez ca apartamentul in care locuiesc ei este inchiriat, iar ea nu are momentan o sursa de venit, fiind la facultate in an terminal. De frica sa nu ramana in strada, fata e nevoita sa faca orice ii spune el. Ieri tocmai a aflat ca "nu mai are voie la facultate", ca "si-a pierdut drepturile" si ca "daca macar se mai uita urat la el, ramane in strada".
Acum, va intreb: ce poate face ea in conditiile acestea? Chiar aceasta...creatura, pentru ca om nu-i pot spune, poate face ce vrea, fara sa raspunda pentru nimic? Mi s-a spus ca, referitor la bunurile pe care "sotul" i le-a tot luat (inclusiv banii din portofel), nu exista repercusiuni, fiind considerate "bunuri comune". Deci...se poate face ceva?
Va multumesc anticipat.