Domnul Dimitriu, va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra prompt, dar as dori respunsuri detaliate la fiecare intrebare cu referinte legislative daca este posibil. Eu sunt interesat in cumpararea acestui teren. Daca ordinul 700/2014, articolul 279(3) se refera de fapt la conservare, atunci ce limita intravilana se aplica, cea de la intabularea din 2008 a terenului, sau cea din 2002 impusa prin PUG-ul expirat si apoi modificat dupa 2008 in care o parte din terenul intravilan dispare fara hotararea consiliuilui, sau limita impusa de OCPI teritorial care a largit limita intravilanului dupa 2014 in baza de date? In functie de limita actuala legala a intravilanului, locatia unei constructii noi de case poate sa creeze probleme insolvabile. Conform unui caz recent din 2018 in Floresti, Cluj, Inspectoratul de Stat pentru Contructii a anulat toate certificatele de urbanism si autorizatiile de constructii eliberate de primarie din cauza ca PUG-ul expirase de multi ani in urma. Solicit in continuare raspunsuri concrete la toate cele 6 intrebari postate mai sus. Cu stima, LN.
Buna ziua. Sunt foarte impresionat de informatiile legale oferite de dumneavoastra si as dori si eu sa va prezint un caz in care sunt interesat. Firma privata cadastrala care a semnat si stampilat planul de situatie cadastral a unui teren in 2007-2008, m-a informat ca PUG-ul original cu valabilitate de 10 ani a expirat in 1997 si ca a fost prelungit legal cu 5 ani pina in 2002, iar de atunci pina in prezent, primaria locala nu a transmis noul PUG, ceea ce a cauzat ca PUG-ul sa-si piarda valabilitatea, conform legilor in viguare. Intre timp, conform ordinului 700 din 2014, articolul 279 paragraf 3, limita intravilanului in baza de date a fost largita de oficiul teritorial, iar terenul in cauza este acum in intregime intravilan conform datelor oficiale expuse la situl ANCPI. Primaria locala sustine ca PUG-ul expirat dupa prelungire din 2002 este inca in viguare si ca nu recunoaste modificarile efectuate de catre oficiul teritorial ANCPI. Mai mult, conform cu PUG-ul usor modificat din 2002, o parte din teren care la intabulare si inregistrarea in cadastru in 2008 era oficial intravilan, acum figureaza ca extravilan, refuzind sa prezinte hotararea consiliului locan prin care s-a facut aceasta modificare, primarul afirmind ca de fapt planul de situatie cadastrala semnat, stampilat si inregistrat la OCPI este gresit, doar la o simpla vedere a documentului prezentat in parcare, ceea ce mi se pare aberant, ca sa nu spun abuz.
Intrebarile mele sunt:
1. Este PUG-ul expirat, nul si invalid in cazul de mai sus?
2. Exista o lista oficiala pe net unde se poate verifica validitatea PUG-ul unei localitati anumite?
3. Are dreptul primaria si biroul de urbanism sa schimbe o portiune de teren care a fost inregistrata ca intravilan la cadastru, sa devina ulterior extravilan fara nici o evidenta cand, cum si cine a hotarit ecest lucru, fara nici macar un aviz trimis proprietarului?
4. Se aplica ordinul 700 din 2014 articolul 279, paragraf 3 in acest caz sau nu, si de ce?
5. Poate primaria sa elibereze certificate de urbanism si autorizatii de constructii in cazul in care PUG-ul este expirat, nul si invalid?
6. Cum se pot obtine certificatul de urbanism si autorizatia de constructie in acest caz in care PUG-ul este expirat?