avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Activitate korryna

Activitate korryna

Diferenta de pret intre 2 sau 4 persone la calculul cheltuielilor e destul de mica, practic se pun inca doua personae la colectarea deseurile si un plus de cota parte la lumina pe casa scarii. Pentru asta nu merita sa iti pui vecinii in cap. Imobilul nu are lift, apa rece se contorizeza per apartament si incalzirea e separata fata de intretinere.
Daca trebuie sa decontati, iar in locatia respectiva se plateste doar cash deoarece proprietarul este persoana fizica, atunci se poate apela la acest contract. In ultimul timp nu prea mai se fac plati cash la locatie, platformele gen Booking si Airbnb, au rezolvat aceasta problema si faciliteaza plata on-line. Apoi se deconteaza ele cu proprietarul.
Airbnb nu are nevoie de factura de la dvs. Uneori, clienții au nevoie de facturi ca sa isi deconteze cheltuielile. Dar în momentul când emiteți factura pentru client pe firma, dvs scrieți cati ati incasat de la client, și nu cred ca acolo se regăsește și taxa plătită de către el catre Airbnb. Cred ca un contabil știe mai multe despre ce se trec în facturi.

liapapadia a scris:

Buna ziua ... f. utile informatiile dvs. Noi avem un apart pe care il inchiriem in regim hotelier pe firma. Stiti cumva catre cine se emit facturile mele? De ex, daca am incasat prin banca de la Airbnb 200 lei pt o cazare cui emit factura fiscala? Airbnb-ului sau clientului final? Multumesc mult.

Nu este necesar sa aveți contract de închiriere intre dvs și chiriași. Se poate face dovada șederii si a platii prin platforma prin care au inchiriat. Dar uneori chiriașii doresc factura fiscala ca sa pot sa isi deconteze cheltuielile. Eu, ca si persoana fizica care închiriez sub 5 camere, nu pot sa emit factura fiscala. Soluția de compromis este acel contract de închiriere pe perioada șederii. La fel cum o persoana care vine în delegație pentru 6 luni si închiriază un apartament tot de la o persoana fizica și fac contract pe 6 luni.
Cel mai bine este sa îl întrebați de sănătate pe proprietar, adică sa vedeți dacă are contract înregistrat la Anaf, dacă e in regula. Apoi se aplica regulamentul de ordine interioara al Asociaților de Proprietari. Respectare ore de liniște, respectarea celorlați colocatari. Chiriașul nu are nimic de pierdut, asa ca îl lasa rece demersurile dvs. Pe proprietar îl doar mai tare dacă are probleme din cauza unui chiriaș si cred ca acolo ar trebui sa va adresați.
Eu administrez un apartament cu 3 camere care se inchiriaza prin booking.com
Clientii pot sa inchirieze apartamentul doar dupa ce isi trec datele si platesc pe platforma booking. Intre mine si booking exista bineinteles un contract de colaborare.
Aceasta parte este pentru a accoperi cerintele legate ce cine intra in apartamet si cum se plateste. Poate sa vina in control atat politia cat si ANAF, exista acoperire pentru cine si de ce se afla in respectivul apartament.
Proprietatea este inregistrata la ANAF, ca fiind o proprietate ce se inchiriaza in regim hotelier cu 4 locuri de cazare. La intretinere sunt trecute 4 persoane tot timpul.
Se plateste impozit pe venit real, pe baza Declaratiei Unice.
Se tine contabilitate simpla: se trec veniturile si se scad cheltuielile cu: comision booking, utilitati si alte consumabile.
Nu se poate emite factura, deoarece proprietatea este inregistrata pe persoana fizica. In schimb se poate face contract de inchiriere intre clienti si proprietar pe perioada sederii. Acest contract se poate deconta in acelasi regim ca si un contract pe perioada lunga. Se trec partile contractante, obiectul contractului, durata sederii , costul sederii si cum s-a facut plata (trebuie sa existe o dovada a platii, ca sa poata fi decontata in contabilitate).

In cazul in care proprietatea se inchiriaza prin firma, atunci se emite factura.
Firma poate inchiria proprietatea daca:
- are in statut acest obiect de activitate
- se declara punct de lucru ( trebuie si accordul vecinilor)

Sper ca informatile sa fie de folos.











Trebuie sa ai cod CAEN 5520. dai factura pentru servicii de cazare pentru perioada scurta.